För tredje gången besökte jag min äldsta dotter L och hennes J i Göteborg. Första gången var i oktober 2022 och den andra gången i januari 2023.

Vilka dagar jag fick tillsammans med dem. Fem dagar, mellan den 2-6 maj var jag där och himlen var blå hela tiden. Så häftigt. Kände att jag behövde komma bort ett tag från allt och denna, sedan långt tillbaka, planerade resa passade då perfekt. Att få tänka på annat.

Tåget ner bjöd på kunglig glans. Gick förbi prins Carl-Philip tre gånger och lyckades ta denna bild på håll. Vi satt i samma vagn och han gjorde inget väsen av sig och jag såg inga livvakter omkring honom. Men det klart, de är väl så skickliga att sådant upptäcker man inte. Han satt och pratade med en kille och två tjejer och det kändes som om detta var utanför ”plikten” eller hur man säga. Tycker det är fantastiskt att man i Sverige kan göra på det sättet, även som prins och nummer 4 i successionsordningen.

Första kvällen skulle jag vara ensam eftersom de skulle på konsert med Måneskin i Köpenhamn och sova kvar där på hotell. Min uppgift var då att vakta deras två katter Purdy och Krister. Tyvärr så funkar de inte så bra ihop så att de har tvingats att dela upp lägenheten tillsvidare. Krister var livrädd för mig och låg och tryckte i sängen hela dagen samt tills de kom hem på onsdagskvällen. Jag ställde fram vatten och mat och han åt när jag var ute. Stackarn, att vara så rädd, men jag lyckades inte få fram honom.

Det var också roligt att se Karlatornet igen. De bor väldigt nära den 246 meter höga skyskrapan. Under dessa dagar blev det väldigt mycket bilder på Karlatornet från många olika vinklar. Detta mycket på det fantastiska vädret som gjorde att bilderna blev tydliga och bra.

Den 3 maj var jag ute på vandring. Var uppe på Ramberget och Keillers park i det soliga vädret. Mycket fina vyer över Göteborg.

Högst upp på Ramberget finns ett orienteringsbord som är skänkt av James Keiller.

På torsdagen var både dottern och J hemma med mig. Vi tog en promenad först till Slottsberget och sedan till Eriksberg och deras Coop-butik.

Fina kåkar med spännande staket. Dottern och hennes J på Slottsberget.

Dottern skulle sen jobba på fredagen, så jag tog mig ut själv på en redig promenad mot Olskroken och bygget av Västlänken. Så mycket röra, lyftkranar och byggerier. Började med att åka Älvsnabbare från Lindholmspiren till Stenpiren. Tog sen mina lurviga och gick längst vattnet mot Göteborgsoperan som jag inte sett på närmare håll tidigare.

På kajen fanns en staty av Evert Taube (1890-1976). I bakgrunden syns Barken Viking och Lilla Bommen (Läppstiftet). Dessa byggnader passerade jag senare lite närmare och om jag säger så här att vid min höga ålder så behöver man besöka en toalett lite oftare än när man var yngre och i det så ”räddade” Vasakronan och dess reception mig med att kunna erbjuda en toalett när krisen var som störst. Sådant uppskattas av äldre gubbar, sanna mina ord.

När en dröm att en dag få besöka Göteborgsoperan. Har aldrig varit inne i byggnaden, men denna dag fick jag se den utifrån i alla fall. Operan invigdes 30 september 1994.

Hisingsbron är en ny bro som öppnades för gång-, cykel- och biltrafik den 9 maj 2021.  Busstrafiken flyttades över dit den 12 juni och spårvagnstrafiken släpptes på den 16 augusti samma år. Den gamla bron hette Götaälvbron.

Min kunskap om Göteborg och vad platserna heter är begränsat, men jag tror att det vi ser på bilden är Olskroksmotet där de håller på att bygga delar av Västlänken. Denna dubbelspåriga järnvägsförbindelse som är under byggnation påverkar stora delar av de centrala delarna av Göteborg och kommer så göra fram till åtminstone 2026. Av totalt 8 kilometer ny järnväg går 6 kilometer i tunnel. I dagsläget är det dock osäkert om bygget med de tre stationerna (Centralen, Haga och Korsvägen) kommer att bli klar i tid.

Det blev lite så på min promenad att jag tänkte, lite till, vi går en liten bit längre bort, men längre än så här orkade jag inte gå, men det var vackert så tycker jag (;-). Fick se ställen i Göteborg som jag inte sett tidigare och det var mitt mål med denna förmiddag.

På väg tillbaka mot Lindholmen steg värmen. Hade ju bara vinterjacka med mig eftersom det var så kallt på mornarna. Det var bara att ta det lugnt och njuta av den blåa himlen.

Flera guldiga sjöhästar pryder flaggmasterna vid Gustaf Adolfs Torg. Detaljer som jag missat tidigare.

Vi mötte upp dottern efter hennes jobb och tog en redig promenad mot Liseberg. Vädret var fantastiskt och träden stod i full blom.

Framme vid Liseberg tillsammans med dottern. I år firar Nordens största nöjespark 100 år. Att gå omkring med vinterjacka blev lite varmt tillslut.

Så här kan man se ut när man åker Balder (;-)

Har velat åka Balder sedan den öppnade 2003. Nu blev det av och jag blev inte besviken. Vilket tryck och vilken intensitet. Turen pågår endast 128 sekunder, men vilka härliga sekunder. Balder är 1070 meter lång berg- och dalbana i trä och maxhastigheten är 90 km i timmen!

Dotterns kille J tog sedan en lott och hade flax. En stor låda med sur- och sötskallar till dottern.

En kväll att bevara nära hjärtat. Det var så roligt och jag kände mig som ett barn igen. Att få vara där tillsammans med dottern och J var så fint och de får mig lugn och trygg bara genom att vara som de är.

Sista dagen tog vi det lugnt. Det var visst någon kung i England som kröntes (;-)
Lördag och drygt fem timmars resa för att komma hem igen. Avslutar givetvis med en bild på Karlatornet. Så fascinerad av bygget om det inte redan framkommit (;-)

Som vid mina två tidigare besök så spelade jag även denna gång in en liten film om mitt äventyr i Göteborg:

Tredje resan till min dotter i Göteborg 2-6 maj 2023

Fina dagar som sagt, ville inte åka hem. Vara kvar i bubblan ett tag till. Men allt har ju ett slut och det är bara att försöka lite till.