Mellan den 27-30 oktober 2022 var jag hos äldsta dottern och hennes fästman J i Göteborg.

Dottern mötte upp. Det var gångavstånd från centralstationen till deras bostad på Lindholmen.

Det är gratis att resa med linje 286 Älvsnabbare som går mellan Stenpiren och Lindholmspiren. En grön flagga på båten med texten ”Gratisresa” visar att resan är kostnadsfri. 

Eftersom det var torsdag och vardag behövde de jobba lite och då passade jag på att ta mig en egen liten promenad i närområdet.

De bor väldigt nära Karlatornet. Tyvärr var vädret inget vidare denna dag. Toppen på tornet syntes inte på grund av alla moln. Det är en fascinerad byggnad som ska bli 245 meter högt. Redan nu är ca 200 meter klart. 73 våningar kommer att göra bygganden till den högsta i hela Norden. Penthouselägenheter kommer att ligga på våningarna 70–73 och våning 69 kommer inhysa en skybar tillgänglig för allmänheten. Fascinerande var ordet…

När de hade jobbat färdigt gick vi och käkade på puben Port Arthur. Efter det tog vi en promenad i Sannegårdshamnen med fina vyer där Karlatornet lystes upp.

Karlatornet syns vart man än går. Tala om att det kommer att bli ett landmärke för Göteborg. Det är det redan idag trots att det inte är färdigt förrän 2024.

På fredagen jobbade de ånyo, så jag tog mina lurviga på en promenad. Målet var att nå Götaplatsen och Poseidonstatyn.

Statyn är skapad av Carl Milles och invigdes 1931. Även detta ett känt landmärke för staden.

Tog mig sen i sakta mak tillbaka till Lindholmen genom att bland annat besöka Göteborgs stadsbibliotek. Om sanningen ska sägas var det inte för något brinnande bokintresse, utan det var för att hitta en toalett… men tji fick jag, de skulle ha mynt för att man skulle få nyttja muggen och det har inte jag längre tillgång till. Då blev det att hålla ihop ett tag till så att säga. Men tillslut så räddade McDonalds mig eftersom man där kan hyra toaletten genom att betala med kort.

Carl Fredrik Reuterswärds kända knutna revolver Non-Violence finns på flera ställen. I Göteborg står skulpturen norr om Götaplatsen i korsningen Kungsportsavenyen/Engelbrektsgatan.

Målaren, grafikern, skulptören och poeten Carl Fredrik Reuterswärd lärde känna John Lennon och Yoko Ono under en vistelse i Paris. Efter Johns död bad Yoko Ono Reutersvärd att göra en konstnärlig hyllning till John Lennon och hans fredsvision.

Läs mer om Reuterswärd på https://goteborgkonst.se/artwork/non-violence

När jag kom hem till dem igen fick jag en bra bild på Purdie. Hon flyttade med dem från England och klarade en flygning och allt vad det innebar med sprutor och långa resor. En cool och stark katta som ingen riktigt vet hur gammal hon är, men de tror att hon är närmare 15 än 10 år.

På lördagen satte vi oss på Älvsnabbare för att ta oss mot Haga bland annat.

Där finns en shoppinggata med många olika sorters butiker. Butiken på bilden hade lite smågrejor med Göteborgsinslag som jag köpte. Brukar alltid köpa en kylskåpsmagnet från mina resor, så även den här gången. Ett litet underlägg och en spårvagn som prydnadssak åkte också med.

Besökte också Regnbågen där jag inhandlade lite rökelser som är bra att ha när pulsen är för hög. Den butiken har funnits sedan 1993.

De sålde också jättebullar i Haga som vi fikade på under hela kvällen sen.

På Skanstorget fanns Meat the Greek som hade otroligt god gyros, vilket blev vår lunch denna dag.

Promenad i Slottsskogen. Höstlikt värre.

Göteborgs botaniska trädgård är väl egentligen roligare att besöka under sommarhalvåret när allt blommar, men det var ändå intressant att se alla växtsorter som finns på området. Så många olika sorters träd från olika delar av världen t ex.

På ett ställe stod en bänk under ett häftigt träd.

I Spegeldammen simmade det många koi-karpar i varierande storlekar. På vintern vilar de i en stor bassäng inomhus. Fiskarna släpps i sista söndagen i april och tas upp i oktober, så vi hade tur som hann se dem.

Promenaden tillbaka kändes lång. Lite känningar i mitt högerben, men vi tog det lugnt så det gick bra tillslut.

Middag blev det på Shiro by Takame. Man skannade sin beställning och betalade via en QR-kod som satt fast på bordet via sin mobiltelefon. Mycket enkel och smidig lösning som jag hoppas fler tar efter.

Det var roligt att få träffa dem och se hur de bor nu när de flyttat till Sverige. Fortfarande har jag lite svårt att ta in hur snabbt allting gått sedan jag besökte dem i England bara för några månader sedan…

Tidigt på söndagen var det dags att ta sig hemåt igen. Dagarna rusade verkligen på. Det nya landmärket Karlatornet var precis vid busshållplatsen där bussen gick som skulle ta mig till centralstationen.

Min film från resan: