Första vaccinationssprutan mot covid-19 tog jag 21 maj 2021. Den andra 29 juni 2021. Den tredje sprutan, vilket var den första påfyllnadsdosen tog jag 17 januari 2022 och idag den 14 oktober tog jag min fjärde spruta, vilket är den andra påfyllnadsdosen.

En strid ström av människor passerade. Idag slapp vi munskydd, men de ville att vi skulle sitta ner 15 minuter efteråt för att kolla in hur man reagerade efter sprutan.

Vi reagerar olika på detta vaccin mot covid-19 (corona), vi människor, och jag har inte reagerat nämnvärt vid något av tillfällena gällande biverkningar. Att jag även tar en fjärde spruta beror på att jag tror att vaccinet gjort mig gott och skyddat mig från covid-19 under de år som gått. Är jag frisk smittar jag heller inte andra människor och det ligger också i den positiva vågskålen. Sen är jag överviktig, har högt blodtryck och stigande ålder, vilket gör att jag inte vill ta några risker. För det är fortsatt höga nivåer i Sverige gällande smittspridningen och ingen vet hur det kommer att se ut om ett par månader.

Fel årtal på lappen (;-)

Vet att biverkningar förekommer av vaccinet och att många därför låter bli att ta det fler gånger. Kollar man statistiken är de inrapporterade biverkningarna väldigt få. När det gäller Comirnaty (Pfizer/BioNtech) ligger procentsiffran på 0,003% fall och för Spikevax (Moderna) något högre 0,005%. Varje fall är givetvis beklagligt, men i det stora hela är det väldigt få som får biverkningar och gällande de riktigt allvarliga, där är siffrorna ännu lägre. (Siffrorna kommer från Läkemedelsverket och uppdaterades 7 oktober 2022).

För mig har det känts ok att vaccinera mig just för skyddet (för mig och andra som jag möter så jag inte smittar dem) och att jag inte fått några allvarliga biverkningar spelar också in.

Läser en del vad jag tycker är osaklig kritik och en onyanserad bild av vaccinet. En del säger att de minsann inte fått covid-19 och de inte har tagit några sprutor alls och argumenterar för att man inte ska vaccinera sig. Det låter som om det är vaccinets fel att man blivit sjuk?! Visst, det finns biverkningar och människor som blir dåliga, men så är det väl med alla vaccin? Ska man för den skull då inte vaccinera den stora massan som faktiskt blir skyddade? Hur hade det sett ut om ingen hade vaccinerat sig? Det sättet att resonera, det tror jag inte fungerar i längden faktiskt.

Jag har valt att lita på vetenskapen och den stora majoritet av experter som rekommenderat vaccinering genom åren. Tror också det är olika på vem man är (vilket gäller alla former av biverkningar för övrigt) hur man reagerar på vaccin och att vara så tvärsäker, oavsett vad man tycker om att vaccinera sig, det blir för mig inte trovärdigt. Det finns alltid människor som tyvärr drabbas av biverkningar oavsett vilket vaccin det handlar om.

För mig har det i ljuset av allt det jag skrivit om ovan då varit självklart att ta de tre första sprutorna. Jag tvekade dock lite mer inför dagens fjärde, men bestämde mig ändå tillslut att vaccinera mig igen med denna påfyllnadsdos just för mina upplevelser tidigare av att jag känner mig skyddad och för att jag då även har större chans att inte smitta andra med covid-19.

Disig morgon vid Studenternas i Uppsala.

Fick inte första jobbet jag sökte. Har sökt ett till. Har dessutom gjort mig än mer tillgänglig på Linkedin för nya jobbmöjligheter.

Inga nya lägenheter som passar har jag hittat, men jag kommer fortsätta att söka. Ibland kan jag ”banna” mig själv över att detta inte var för 15 år sedan, samtidigt som jag känner att då var jag inte där jag är idag, jag var inte ”mogen” eller hur jag ska uttrycka det. Allt har sin tid.