Hédi Fried maj 2015.
Foto: Frankie Fouganthin

Författaren och psykologen Hédi Fried som överlevde Förintelsen har avlidit 98 år gammal. Hon föddes i en judisk familj i Sighet i Rumänien 1924. Tjugo år senare ockuperades staden av Tyskland och familjen tvingades att flytta till ett getto. Kort därefter gick tågen till koncentrationslägret Auschwitz.

Fried överlevde tiden i lägren – först Auschwitz, därefter Bergen-Belsen och kom tillsammans med sin syster till Sverige i juli 1945. Här bildade hon familj och hon utbildade sig till psykolog. Under den senare delen av sitt liv blev hon känd genom att informera om det helvete som Förintelsen inneburit för henne och många andra bland annat i skolor runtom i landet. Hon har skrivit flera böcker i ämnet.

2017 kom boken Frågor jag fått om Förintelsen, där hon besvarar frågor som hon fått från läsare, åhörare från föreläsningar och allmänhet. Om den boken skrev jag en bloggpost 2017. Hon var en viktig röst för att inte glömma bort nazismens fasor under andra världskriget.

Vila i frid!