Foto av Amir Esrafili pu00e5 Pexels.com

Både Ryssland och Ukraina var fram till 1991 delar av Sovjetunionen.

Den 24 augusti 1991 utropade Ukraina sig som självständig stat, vilket bidrog till Sovjetunionens upplösning senare samma år. Självständigheten bekräftades i en folkomröstning den 1 december 1991. Över 90% av befolkningen stödde självständighet.

Sedan Ukrainas självständighet har motsättningar mellan etniska ryska delar av befolkningen och etniska ukrainare förekommit, särskilt i de ryssdominerade östra delarna av landet. Motsättningarna har huvudsakligen rört utvecklingen av dels Ukrainas relationer med omvärlden och då främst västvärlden och EU, dels den ekonomiska politiken.

Konflikten i östra Ukraina samt Rysslands annektering av Krim beskrivs utförligt på Wikipedia.

Den 24 februari kl 04 på morgonen meddelade diktatorn i Moskva att Ryssland inlett en ”militär operation” i Ukraina. Ett halvår senare pågår kriget fortfarande med många döda och skadade som ett resultat av det största angreppet som en stat har gjort mot en annan stat sedan andra världskriget. En mycket svart period i Europas historia pågår sedan ett halvår tillbaka.

Önskar Ukrainas folk fred och frihet. Må kriget ta slut snart. Länge leve ett fritt demokratiskt Ukraina!

Relaterat
2022-03-02 Ett före och ett efter