Bygget inleddes 2018 och har försenats ett par gånger och nu beräknas den 246 meter höga skyskrapan Karlatornet som ligger på Lindholmen, Hisingen i Göteborg stå klart under 2024. Karlatornet kommer att vara 74 våningar högt med 611 lägenheter, hotell, kontor och skybar för allmänheten på våning 69. Karlatornet kommer att bli Nordens högsta byggnad när det står färdigt.

Redan 2004 började arbetet med projektet. Karlatornet växer fram i den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen, Hisingen. Karlastaden kommer att består av åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, hotell, kontor, shoppingbutiker, restauranger, skola och övrig service. Hela området planeras vara klart 2028 och kommer då att innehålla cirka 2 000 bostäder. De mest framträdande höghusen utöver Karlatornet blir Cassiopeja (43 våningar), Auriga (36 våningar) och Virgo (27 våningar).

Under Karlastaden byggs det också ett underjordiskt garage med plats för 700 parkeringsplatser. Parkeringsplatserna kommer att ha ett så kallat flytande parkeringssystem, vilket innebär att man inte har en fast plats utan hänvisas till ledig plats i garaget. Den som har elbil kommer att ha tillgång till 500 laddningsstationer. I garaget finns också cykelparkeringar.

Min dotter bor väldigt nära Karlatornet därav möjligheten att fotografera bygget så pass mycket som jag gör nu. Sen kan jag inte sticka under stolen med att jag är fascinerad av denna skyskrapa, den andra i sitt slag i Sverige, Turning Torso i Malmö var den första med sina 190 meter. Förstår inte varför fler städer bygger mer på höjden och skapar sina egna landmärken. För så är det ju, när man nämner Malmö idag kommer garanterat Turning Torso med på ett hörn och så kommer det att bli med Karlatornet och Göteborg också. Det är jag helt övertygad om.

Här kommer mina senaste bilder på Karlatornet, tagna 20-24 januari 2023:

Karlatornet 20 januari kvällstid från innergården.
Karlatornet 21 januari från Sannegårdshamnen.
Karlatornet 21 januari från Sörhallsberget.
Karlatornet 21 januari från Karlavagnsgatan.
Karlatornet 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet och byggkranen 230 meter upp i luften 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet 22 januari från Lindholmsallén.
Karlatornet 22 januari från Stenpiren.
Karlatornet 22 januari från Stenpiren.
Karlatornet 22 januari från Älvsnabbare.
Karlatornet 22 januari från Älvsnabbare.
Karlatornet 23 januari från Eriksberg.
Karlatornet 23 januari från Eriksberg.

Relaterat
Karlatornets projektsida
Karlatornet genom åren