Minskade hushållets elförbrukning under december med 9%. Trots detta fick jag en elräkning som var på rekordnivå. Höll faktiskt på att få en smärre chock när jag räknat ihop vad det blir, 6 415:-! Detta alltså för en månad och trots att jag sänkt min förbrukning! Förra månaden var kostnaden 2 657 kr! Har alltså stigit med 3 758 kr på en enda månad, trots sänkt förbrukning!

Det första man tänker är att det måste ju vara något fel, men icke. 5 217:- är summan från Göteborgs Energi och 1 198:- är från Vattenfall.

Det har varit groteska priser under december för många och skulle jag inte veta om att man kan få anstånd en månad och så att säga vänta in regeringens bidrag för att klara detta, då vet jag inte vad jag hade tagit mig till. Så det lugnar mig lite, men jag tänker på alla andra som drabbas av detta och som kanske inte kan få anstånd eller som inte får hjälp av staten?! Människor kommer ju att få gå från hus och hem.

Fast det klart, sen kommer ju räkningen för januari… om den är likadan, då vet jag inte riktigt vad jag ska göra faktiskt. Februari och mars kan också bli kalla månader med höga räkningar. Den första åtgärden nu blir att stänga av elementen helt igen, att sänka till 16 grader verkar inte fungera, de måste ”läcka” på något vis när mina element står på, som gör att kostnaden ändå blir hög.

Sen tänker jag på alla företag! Hur ska det gå för dem?

Ingen kan inbilla mig att detta enbart beror på kriget i Ukraina, utan det beror ju på tidigare beslut som politikerna tagit och de borde skämmas för att det har blivit på det här viset. Att vi får tillbaka en del av detta är inte mer än rätt, när man väljer att stänga ner fullt fungerande kärnkraftverk och tidigare regeringen går i miljöpartiets ledband med deras aggressiva energipolitik som till viss del skapat den situation vi sitter i idag. Sverige producerar mer ren el än någonsin, men den egna befolkningen går på knäna. Det är också ett prissättningsfel som skapat detta, men påverkan av den energipolitik landet fört under de senaste åren, den finns där, det är min övertygelse.

Förstår faktiskt inte hur de styrande har låtit oss hamna i denna extrema situation. Visst, höjda priser fine, men dessa summor?! Det är groteskt och någonting är ju fundamentalt fel på Sveriges energipolitik och då som sagt främst den prissättningspolitik som förs.

När jag sen tittar på hur min räkning såg ut i oktober blir jag än mer skrämd. Då var alltså min elräkning från Vattenfall och Göteborgs Energi tillsammans på 643:-! Hur kan det skilja SÅ mycket på en månad som de nu gör? I november steg min räkning alltså till 2 657:- och hade den i december stigit något så hade jag inte reagerat, men 6 415:-?! Från 643:- till 6 415:- på två månader. Helt groteskt!

En dag i taget.