Maja får vänta med att bli registrerad.

Hade tänkt vara en laglydig medborgare och registrera mina katter Maja och Igor. Jordbruksverket vill ju att man från årsskiftet ska göra detta. Vill och vill, vi som har katter ska registrera våra djur:

Du som kattägare ska registrera din katt hos Jordbruksverket enligt en ny lag. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt. Den nya lagen underlättar bland annat för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Om du har en anläggning där du håller katter, till exempel ett katthem eller är uppfödare, så ska du också registrera anläggningen i ett separat register.

Det första jag möts av är texten att det är högt tryck på e-tjänsten just nu:

Vänta gärna med att registrera katten

Just nu är det många som vill använda e-tjänsten, men det går bra att vänta med att registrera katten till ett senare tillfälle. Syftet med lagen ska ses över lång tid och registreringen måste därför inte ske omedelbart.

Välkommen tillbaka senare!

Det må så vara, att det kan vara fullt i perioder. Så jag tänkte ändå försöka registrera, men möts då av detta:

Problem med bekräftelsen

När du registrerar din katt får du just nu ingen bekräftelse på din registrering och betalning i e-tjänsten. Om du kan se betalningen via din bank så kan du lita på att registreringen gått igenom. Du kommer att kunna se din katt i registret så småningom men det kan dröja ett tag.

Vi ber om ursäkt för detta och jobbar för att lösa problemet!

OK… varför funkar inte detta nu dårå? Borde inte sådant ha kollats INNAN årsskiftet?

Men det som gör att jag helt enkelt struntar i detta just nu är slutligen detta:

Avvakta med registrering i följande fall

I följande situationer kan du avvakta med att registrera din katt tills vi uppdaterat e-tjänsten:

  • om katten har en id-märkning som är kortare än 15 siffror
  • om katten har en tatuering som bara består av siffror (ej i kombination med någon bokstav).

Vi kommer att informera på den här sidan när e-tjänsten är uppdaterad så att den fungerar även för dessa katter.

En av mina katter har en id-märkning som är kortare än 15 siffror…

Min undran är ju vad Jordbruksverket tänkt med? De verkar inte ha förstått att det finns miljoner katter därute och att de då måste dimensionera e-tjänsten för detta. INNAN årsskiftet! Det är ju problem med allt!

Varför har de undantag för de som har en id-märkning som är kortare än 15 siffror?! Borde de inte ha tänkt på det innan de sjösatte detta? Varför är inte e-tjänsten klar och fungerar? De borde väl ha vetat för länge sedan att detta skulle ske och att många i dessa tider registrerar sig via nätet?

Underkänt, Jordbruksverket! Så nu avvaktar jag med detta tills alla dessa undantag är borta. Maja och Igor får gå oregistrerade som de alltid har gjort tillsvidare…