Mycket energi och svårt att vila och ”komma ner”. Så jag gjorde mig i ordning för att åka in till Uppsala. Ville fixa gravarna och sedan ordna lite till den stora dagen på söndag.

Har fått lite blodad tand att göra småfilmer av mina äventyr, så även idag:

Hos Bellis blommor fanns det idag fina blomster som hette aster, så det inhandlades fyra sådana för att placera ut.

Mamma Ann-Britt Pettersson 1947-1981 samt morfar Isidor Pettersson 1917-1979.
En liten aster släppte från blomman och fick ligga på mammas gravsten.

Hos mamma och morfar såg det inte roligt ut. Ingen förutom jag går ju dit och nu var det ett tag sedan. Vildvuxet och mycket ogräs fixade jag bort. Det blev ok tycker jag med två fina astar istället för allt det vilda.

Sting av sorgsenhet men ändå beslutsamhet att få ordning på gravarna drev mig vidare. Sorgsenheten grundar sig i så många livsparametrar nu som gnager och oroar. Det rör främst inte mig själv, utan andra människor runtomkring mig.

Farmor Inger Hoffner 1918-1988

Till farmors grav går jag inte så ofta, men idag ville jag se över hur det såg ut. Måste säga att det även där såg vildvuxet och ganska övergivet ut. En jättestor lavendel täcker för nästan hela stenen, men jag försökte snygga till det lite granna. Min tanke var först att sätta en aster där, men det fick helt enkelt inte plats för den stora vildvuxna lavendeln som tog upp all plats.

Gick och tittade lite på andra gravar och tog mig sedan till den äldre delen av Gamla kyrkogården och mormors familjegrav.

Mormors familjegrav med mormor Britta Pettersson 1919-1999.
Mormors syster Sonja Svanström 1911-1999.
Här ligger också mormors mamma och pappa samt hennes mormor och morfar.

I min mormors familjegrav ligger det sex personer begravda. Den fick jag ta hand om efter det att min moster dog i juli 2020. Britta Pettersson 1919-1999 var min mormor och hennes syster var Sonja Svanström 1917-1999. De dog samma år, bara några månader efter varandra.

Min mormors mamma hette Judith Karlsson 1886-1973 och mormors pappa var Karl-Bernhard Karlsson 1885-1975. I graven ligger dessutom Judiths pappa Axel Gustafsson Snygg 1861-1937 samt hans andra fru Johanna Margareta Sund Gustafsson 1867-1944. Enligt uppgift var hon alltså styvmamma till Judith. Hennes biologiska mamma Fanny Vilhelmina Engström dog ung, endast 32 år gammal. Hon levde mellan 1862–1894 och vart hon är begravd vet jag inte. Har ännu inte lyckats hitta platsen, men vet att hon dog på Kungsholmen i Stockholm.

Uppsala domkyrka

Tog mig sedan tillbaka till de centrala delarna för att inhandla saker till en mycket speciell dag på söndag. Den sista tonåringen blir ung vuxen och det ska firas. Det är tufft att hitta speciella saker till grabben, men jag tror mig ha kommit på ett par grejor nu i alla fall.

Uppsala slott

Det är lite så nu att jag trivs bättre bland de döda än de levande. Vet inte riktigt varför, men det är lugnet jag söker. Samtidigt så har jag en sida som tar för sig och frågar om saker och ting när jag väl är i närheten av de levande. Hade långa konversationer med två av de handlare som jag var hos och det tillhör sannerligen inte vanligheterna när det gäller mig.

Det spelar ingen roll vad man gör, dagarna rusar på i alla fall. Men det är skönt att inte ha något att passa och bara göra det jag känner för. Ibland är problemet att jag inte känner så mycket för någonting och då blir det problem. Det finns tyvärr saker som oroar och det tar lätt över, men jag försöker vila i att besluten inte ligger hos mig. Jag kan inte påverka mer än att finnas tillhands.