Sveriges NATO-ambassadör Axel Wernhoff och Finlands NATO-ambassadör Klaus Korhonen lämnade igår in respektive länders NATO-ansökningar. Det var vid en pressträff i Bryssel tillsammans med NATO-chefen Jens Stoltenberg.

29 av 30 NATO-länder välkomnar Sverige och Finland till NATO. Det är bara Turkiet som sätter sig på tvären. Turkiet har framfört krav på att Sverige och Finland ska utlämna totalt 33 personer med påstådda kopplingar till PKK. Turkiet vill att Sverige offentligt fördömer dess syriska gren YPG, som Turkiet menar agerar täckmantel för PKK. Turkiet kräver också att Sverige upphäver de vapenexportrestriktioner som Sverige, tillsammans med andra EU-länder, införde i samband med Turkiets invasion i Syrien 2019.

Att Sverige och Finland på något sätt måste kompromissa med utpressarlandet verkar helt uppenbart. Men de som vet påstår att detta kommer att lösa sig på diplomatisk väg.

Idag ska Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö träffa USA:s president Joe Biden i Vita Huset:

Kanske är det så att amerikanerna får tala turkarna tillrätta? Den som lever får se.