En historisk dag i Sverige. Nu är det bestämt även formellt att Sverige ska söka medlemskap i NATO!

Regeringen har beslutat detta idag den 16 maj 2022. Beslutet föregicks av en riksdagsdebatt.

Det hölls en pressträff med statsminister Andersson och moderatledaren Kristersson, vilket också var helt unikt där de tillsammans försäkrade om att oavsett hur valresultatet blir i höst, så kommer vägen in i NATO att ligga fast.

Stora rubriker i internationell media:

De allra flesta NATO-länder välkomnar Sverige och Finland med öppna armar, med ett undantag och det är Turkiet! De försöker istället utöva utpressning mot oss och vill ha ett utbyte av människor mot ett medlemskap. Tror att det ändå inte kommer att vara något problem för varken Sverige och Finland att bli medlemmar i NATO eftersom jag inte kan tänka mig att USA och de ”stora” länderna i försvarsalliansen kommer att acceptera att Turkiet säger nej helt enkelt.

En aspekt som de som är kritiska och trots allt som hänt säger nej till NATO gäller de baltiska länderna som ser en ökat trygghet nu när Sverige och Finland kommer med. För mig är det konstigt att vissa politiker (se vänsterpartiet och miljöpartiet) enbart tänker på sig själva och inte kan se den solidariska handlingen som vi faktiskt då medverkar till när vi går med. Att det då blir än svårare för ryssen att anfalla någon av de baltiska länderna när NATO växer. Tycker deras argument om mer osäkerhet och oro är helt gripet ur luften och anser precis tvärtom, att skulle Sverige stå ensamt, då kan vi snacka om osäkerhet och ett öppet mål för Ryssland. Unisont säger som sagt också de baltiska länderna att tryggheten skulle öka i deras närområden och länder. Betyder inte det någonting?

Förstår mig faktiskt inte på dessa partier och dess resonemang även i den här frågan som så många andra frågor. Sen är USA-hatet utbrett bland många ”vänster-vänster” i Sverige och då spelar det ingen som helst roll vad som görs eller sägs, allt som har med USA att göra är ont och fel. Tur att de inte är större och har något inflytande över säkerhetspolitiken i Sverige.

En historisk dag. Tack Finland för att ni fick fart på socialdemokraterna att besluta sig för en positiv syn på NATO. Utan er beslutsamhet att gå med nu i maj, undrar jag om sossarna hade tagit det beslut de nu tog. Visst, den 24 februari förändrades den säkerhetspolitiska kartan totalt i Europa, men jag tror att Finland fick vågen att tippa över så att säga.

Nu får vi se hur fort detta går med ratificeringarna i alla 30 NATO-länderna. Turkiet, som sagt, kan krångla ett tag, men tillslut tror jag att även de måste säga ja och kanske tar det upp till ett år det hela. Den som lever får se. Sen är vi och Finland fullvärdiga medlemmar i NATO! Vem trodde det för några månader sedan?!