Att Ukraina skulle vinna var ingen högoddsare. Politik och musik tvinnas ihop på ett sätt som man kan ha många åsikter om, men musik är också känslor. Känslor för ett land som ett annat land vill utplåna och där människor dödas, gör att det egentligen inte är så konstigt att de vinner.

Kalush Orchestra vann Eurovision Song Contest 2022 med låten ”Stefania”. I gruppen ingår Oleh Psiuk, Ihor Didentjuk, Vlad Kurotjka, Tymofij Muzytjuk, Vitalij Duzjyk och Dzjonni Dyvnyj. Gruppen bildades 2021 som ett sidoprojekt till den ursprungliga gruppen Kalush.

Juryns val var dock Storbritannien, som gjorde sitt bästa resultat sedan 1998. De kom 2:a, men var en bra bit efter Ukraina. Killen med hästlooken heter Sam Ryder och hans låt heter ”Space Man”. Sverige tog en hedrande 4:e plats och vårt bidrag var mer populärt bland juryn än bland de europeiska folket.

Cornelia Jacobs och hennes ”Hold me closer” fick ingen tolva av folket, däremot tog Ukraina hem 29 av 40 tolvor och dessutom var de näst populärast i ytterligare åtta länder. Utklassning helt enkelt. Att min favorit Australien bara fick två (2!) poäng av folket begriper jag ingenting av. Sheldon Riley berörde mig djupt och var min etta i år.

Showen som gick i Turin, Italien med  Alessandro Cattelan, Laura Pausini och Mika som programledare var ok utan större överraskningar. Bildproducenterna hade det lite jobbigt ibland med att hänga med men det lite ovanliga i år var att de hade ett vattenfall på scenen.

Tacka vet jag när Sverige hostar detta, då händer det grejor (;-)

Grattis Ukraina, ni berörde utöver musiken och jag hoppas att denna seger kan ge ert folk kraft att fortsätta er kamp emot den aggression som just nu finns i ert land.

Här hittar du all statistik.