Så här skrev jag redan 2011 om Sverige och NATO på mitt twitterkonto:

Inte trodde jag under min livstid att Sverige skulle gå med i NATO, men Rysslands agerande i Ukraina har gjort att vi nu står där vi gör. Finland har också varit viktiga för Sveriges snabba process mot ett medlemskap i försvarsalliansen.

Mitt skäl är enkelt till varför jag tycker att Sverige ska vara med i NATO. De allra flesta länder i NATO är demokratier och har en syn på politiken i stort som vi i Sverige har. Värderingar om tolerans och alla människors lika värde. Värderingar där yttrandefrihet är värt att försvaras även om man avskyr det som sägs.

Turkiets ledare Erdogan påstår nu att han inte vill ha med Finland och Sverige i NATO och just Turkiet är väl det land som står längst ifrån oss gällande dessa värderingar, åtminstone med nuvarande ledarskap.

Sverige kan heller inte stå ensamt nu när Finland valt att gå med. Vi har på papperet varit alliansfria och neutrala under lång tid, men varit väldigt nära NATO genom att vara med på övningar och möten länge. Sverige tillhör västvärlden och ska hålla ihop med de länder som är med i NATO.

Den 28 februari 2022 tog Sverige ställning och skänkte vapen till Ukraina första gången och då flög enligt min mening neutraliteten all världens väg. Redan då började Sveriges väg mot NATO med Finlands flåsande i nacken. Att ta ställning, att vara på rätt sida av historien och att våga stå upp för någonting är efterlängtat och jag måste säga att Finlands agerande varit avgörande för Sveriges väg in i NATO.

Tack Finland!

Sverige har under de senaste veckorna varit i USA, Tyskland och Storbritannien för att få garantier om militärt stöd under medlemsprocessen om Ryssland skulle få för sig att attackera oss.

Det uppmärksammades stort i media när Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var i Sverige den 11 maj 2022 för att skriva under dessa avtal. Intervju med Johnson i ämnet.

Mycket tyder på att måndagen den 16 maj 2022 blir en historisk dag i Sverige då vi tillsammans med Finland lämnar in en ansökan till NATO. Som sagt, trodde aldrig jag skulle få uppleva detta under min livstid.