83,6 procent av svenskarna har tagit sitt ansvar, dvs vaccinerat sig.

Från den 9 februari försvinner alla restriktioner gällande covid-19 i Sverige. Coronaviruset har härjat i världen nu i två år.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte heller längre att covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom. De understryker att pandemin inte är över, men att Sverige nu kommer behöva leva med pandemin.

Mönstret går igen i flera länder nu. Pandemin har kommit in i en annan fas. Senaste siffrorna visar att drygt 50% nu har tagit den tredje dosen. Två doser har 83,6% av svenskarna tagit, det vill säga 7 520 144 personer.

De ovaccinerade och de som vägrar ta vaccinet för diverse konspiratoriska idéer är inte att tacka för att vi nu tagit bort restriktionerna. Tänk om alla hade agerat som de? Då hade vi fortfarande varit i fasen där restriktionerna varit kvar. Det är min övertygelse.

Hur det nu blir med mitt jobb vet jag inte. Kan tänka mig att det blir en succesiv tillbakagång. Jag jobbar hemifrån tills jag hör någonting annat.

En försiktig optimism känner jag. Tanken på att kunna röra sig fritt som förr är både underbar men också lite skrämmande. För jag tror att jag kommer fortsätta att hålla avstånd till människor och vara på min vakt vid stora folksamlingar.