Foto av Marianna pu00e5 Pexels.com

Den brittiska regeringen placerade Sverige den 17 maj på ”amber” i det brittiska riskbaserade trafikljussystemet för internationellt resande.

Tyvärr finns det fortfarande inget tecken på att detta ska hävas eller förändras eftersom det innebär att jag inte kan ta mig till England och Ilkley där min dotter L och hennes fästman J bor.

Läser man vidare på Sweden Abroad om vilka restriktioner som gäller för att resa till Storbritannien är det bara att glömma England tillsvidare:

Vid resa från Sverige till England måste du:
– testa negativt för covid-19 inom tre dagar före avresa
– självisolera 10 dagar vid ankomst
– testa dig två gånger efter ankomst, dag 2 och dag 8, dessa test måste bokas innan avresa och resenären står själv för kostnaden, £210 
– det finns möjlighet att avsluta sin självisolering efter dag 5 genom Test to Release 
– fylla i ett webbformulär inom 48 timmar före ankomst

Det finns i nuläget ingen överenskommelse mellan EU och Storbritannien om undantag från reserestriktioner baserat på någon form av covid-intyg (exempelvis bevis på vaccination). Det råder därmed inget särskilt undantag från inreseförbudet till Sverige, eller test- och karantänskrav vid ankomst till Storbritannien, för personer som är vaccinerade eller har antikroppar.

Det är så deprimerande detta. Är fullvaccinerad men det hjälper föga. Detta slår verkligen undan benen på det ljus jag såg i tunneln. Det blir hemester även i år och orken att ens försöka samla kraft till den insikten finns inte där just nu.