I dag, fredag har 9 654 nya bekräftade fall av coronavirus registrerats i Sverige. Det är den högsta siffran hittills, och slår det tidigare ”rekordet” som sattes så sent som igår, torsdag, på 8 881. Antalet inrapporterade döda är ytterligare 100 st, vilket gör att totalsiffran nu är uppe på 7 993.

Regeringen har också infört nya skärpta restriktioner som tyvärr fortfarande oftast handlar om bör än ska. Detta beror på att vi i Sverige inte har någon så kallad ”pandemilag” där ska kan användas.

Dessa nya skärpta restriktioner ska gälla mellan 24 december – 24 januari:

• Maxantalet för sällskap på restaurang sänks från åtta till fyra personer.

• Från 24 december stoppas alkoholservering efter klockan 20.00.

• Maxantal införs på butiker köpcentrum och gym. Om inte antalet hålls kommer verksamheterna att stängas ned.

• Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken, under vissa tider när ”trängsel inte kan undvikas”. Myndigheten ska ta fram mer detaljerade råd för arbetspendling.

• Gymnasielever ska ha distansundervisning till 24 januari.

• All verksamhet som bedrivs av staten och regioner och inte är nödvändiga ska stängas ned till 24 januari. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

• Alla arbetsgivare uppmanas se till att icke-essentiell personal arbetar hemma fram till 24 januari.

• Alla butiker uppmanas ställa in mellandagsrean.

Smittspridningen skulle sjunka om detta följdes. Men tyvärr tror jag att bör istället för ska för vissa fortfarande är en intäkt på att de kan göra precis som de vill. En del förstår bara klarspråk och då måste det lagstadgas och betyda någon form av straff om man bryter mot det som sägs.

Sedan i torsdags har mer än 620 människor dött av corona (Covid-19) i Sverige. Det totala antalet är snart uppe över 8 000 människor och jag kan inte låta bli att tänka på hur många liv som faktiskt skulle kunna ha räddats om det varit tvingande åtgärder redan från början?

Vet att det inte går att stänga ner hela samhällen för länge med isolation eftersom det då kommer att påverka andra saker såsom psykiskt mående. Företag går också i konkurs och människor drabbas den vägen av arbetslöshet. Så att ha tvingande åtgärder för länge är ingen lösning, men det är inte heller att ”rekommendera” vad människor ska göra för att inte smittas och dö av corona. Det visar väl om inte annat hur hög smittspridningen nu är och att alltfler dör.

En stor jävla tragik är det helt enkelt.