Seniorsurfarna spelades in 2019. Foto: Malin Göransson /UR

Marianne Mörck (70), Björn Hellberg (75), Ewa Fröling (67) och Claes Malmberg (59) deltar i ”Seniorsurfarna”UR Play, en serie i sex avsnitt. Serien lär dem mycket om appar och vad man kan göra med dagens smarta telefoner, så kallade smarthphones. Programledaren Kattis Ahlström leder dem och gör allt för att lära dem den nya tekniken.

Hellberg hade den äldsta mobiltelefonen av dem alla och han kunde inte skicka ett SMS. Fröling ville hejda all form av modern utveckling samtidigt som hon ändå medgav att man måste hänga med, men då på det man verkligen behöver. Bank-ID och att swisha var okända begrepp för dem alla.

Informativt och med glimten i ögat går de igenom det mesta man kan göra med en smarthphone under de sex avsnitten. Männen i sällskapet hade ingen e-postadress innan programet startade. Att anordna ett videosamtal var en uppgift som de skulle lösa tillsammans och bara att se dem försöka blev komiskt i sig, men tillslut klarade i alla fall Fröling att koppla upp sig.

Har man telefonen med sig har man idag med sig ett helt kontor. Men frågan är om jag vill det uttrycker Hellberg i programmet. Fröling pratade mycket om säkerheten och gillar inte de elektroniska fotstegen och att man är så övervakad när man använder vissa appar.

En övning var att de skulle googla fram saker om varandra. Hellberg och Malmberg visste inte ens hur man tog sig in på Google på mobiltelefonen. Fröling hade inga helst problem med detta.

I det andra programmet kom Mörck in i programmet. Man måste följa med men det får inte gå för fort ansåg hon. De testade ”Siri” och fick olika uppgifter under dagen i det programmet. När Mörck skulle ta en selfie med en höna blev det problem, men det var roligt att se på.

När de ska köpa och sälja via mobilen i det tredje avsnittet blev det rörigt. Mobilt bank-ID och swish är för många en självklarhet idag och nu fick seniorsurfarna testa på även detta.

De skulle beställa blommor och mattor, sälja en cykel och jag vet inte allt. Det gick förhållandevis bra för dem. Men när Hellberg och Malmberg skulle beställa en resa till Malmö så blev det till Stockholm istället. Men de var tappra och gav aldrig upp.

Tidtabeller, kartor och stora kalendrar behövs inte längre. Idag finns det smarta appar både för nytta och nöje. Claes Malmberg kunde ingenting om appar och hade aldrig använt sig av en surfplatta innan programmet. Google Earth testades och de visade varandra ställen som betyder mycket för dem i program fyra.

Mörcks språkresa till Bournemocth slutade med kärlek och vi fick se bryggan där de träffades. Malmberg berättade och visade planen där han gjorde sitt första fotbollsmål. Hellbergs barndomshem där han fortfarande bor och Frölings tomt i Stocksund där hon växte upp visades upp. Det var roligt att få höra deras berättelser kring bilderna från Google Earth. När de testade Google Maps slutade det med att Malmberg försvann och hamnade bland ett gäng tjurar.

Femte programmet handlade om sociala medier. Facebook, Instagram och Snapchat testades och i det sista avsnittet sattes de på prov och tog examen. Det var ett roligt program som även visar att med lite mod går det mesta, även i den digitala världen.

Relaterat
Seniorsurfarna