Ett högt spel

The death rate in Sweden has now risen significantly higher than many other countries in Europe, reaching more than 22 per 100,000 people, according to figures from Johns Hopkins University, controlled for population.

Artikeln från CNN säger att dödstalen i Sverige på grund av coronavriuset (covid-19) är högt och beror till stor del på att Sverige inte har stängt ner samhället under coronakrisen.

För dödstalet är mycket högre än i våra grannländer och jämför man med Tjeckien som har ungefär lika många invånare som Sverige och ser att deras dödstal ligger på 223 vilket är en tiondel av Sveriges så har vi misslyckats.

Men, vi får inte heller glömma att när andra länder ”öppnar upp” igen stiger kanske dödstalen en del och det slipper Sverige eftersom vi aldrig haft en total lockdown.

Men visst spelar vårt land ett högt spel genom att ha så pass öppet som vi har det. Det är ett spel med de äldre och sköra. Kanske hade dödssiffran ändå stigit senare när vi öppnat upp, men det vet vi inte och det finns liksom ingen marginal att chansa. Det är att leka med människors liv och i det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer någonting som kunde ha varit betydligt tuffare. Kanske är det att välja mellan pest eller kolera, men då bör man ändå försöka rädda så många liv man bara kan.

Gör man det genom Sveriges strategi som handlar om bör istället för ska? Som ger människan valen till stora delar och inte myndigheternas tvång? Är det den bästa vägen att gå? Jag är tveksam och när jag läser artikeln från CNN kvarstår de tankarna hos mig. Ett högt spel av Sveriges regering.

Bra sidor om Corona (covid-19)
Folkhälsomyndigheten
Krisinformation.se

Dagens Nyheter liveflöde
BBC liveflöde
CNN liveflöde

Coronaviruset (covid-19) över världen (Johns Hopkins University)
Coronaviruset (covid-19) över världen (Worldometer)

Coronaviruset (covid-19) i Sverige (C19.se)
Bekräftade fall i Sverige (Folkhälsomyndigheten)