Den 26 mars började jag jobba hemifrån, vilket gör att idag är det min 15:e dag i så kallad semi-karantän, en karantän på frivillig basis, men med rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att om det går så jobbar man hemifrån eftersom coronaviruset (covid-19) är så smittsamt och dessutom riktigt farligt för vissa personer som får det. Det är speciellt farligt för människor över 70 år och om man dessutom har en eller flera underliggande sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes ska man inte vara i närheten av andra människor överhuvudtaget och hålla sig så isolerad som det bara går.

De allra flesta länder i världen kör på en total lockdown, men inte Sverige. Här bekämpas coronaviruset (covid-19) med BÖR istället för SKA till stora delar. Kommer den inställningen att hålla hela vägen?

Sverige spelar ett högt spel med frivillighet, vädjan och bör. Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell drar ut på förloppet genom den linjen, samtidigt som ingenting är definitivt stängt i samhället förutom sammankomster med mer än 50 personer. Men företag och olika verksamheter påverkas ändå negativt eftersom människor av förklariga skäl är rädda och håller sig hemma till stora delar, trots att det inte är tvingande.

Sveriges väg är lite otäck eftersom den kalkylerar med viss smittspridning och i förlängningen viss död eftersom flockimmunitet blir ett av resultatet när man inte gjort en definitiv nedstägning av samhälllet. Samtidigt kan det ändå vara den minst dåliga vägen att gå eftersom total lockdown kan ge den effekten att när man väl börjar att lätta på restriktionerna, då tar smittan fart igen.

Sveriges hållning gör att vi liksom hela tiden har ett jämnt antal smittade under en längre period vilket gör att sjukvården inte kollapsar i landet. Det verkar som om sjukvården hittills legat steget före viruset och antalet smittade, men hur länge mäktar de med detta om kurvan blir konstant under en alltför lång tid? Utmattning på lång sikt eller ett sjukvårdssystem som tillslut måste välja vem som skall prioriteras när för många sjuka kommer samtidigt, som blev resultatet i flera länder när de försent stängde ner sitt land.

Det är verkligen som att välja mellan pest eller kolera. Vilken väg är egentigen den bästa?

Total nedstängning tror jag hade fungerat bättre om man gjort den direkt, såsom Indien, Sydkorea, Tyskland och vissa länder i Afrika har gjort. Visst, det kommer att bli tuffare för samhället och ekonomin, men samtidigt slipper man kanske mer död i långa loppet och kanske blir kurvan brantare men kortare om man verkligen är uthållig och inte öppnar upp för snabbt. Detta är bara spekulationer från min sida eftersom vi inte har facit än vad detta virus är kapabelt till.

Det är svårt att veta vad som är bäst och jag uttrycker som sagt bara min högst personliga åsikt utifrån känsloargument som kommer till mig när jag tänker på detta otäcka läge som världen nu befunnit sig i under en tid.

Lyckas Sverige med sin linje att hålla smittan konstant under en tid och den vägen få en majoritet av befolkningen immun, kanske det är det minst dåliga trots allt? Allt tar längre tid och vi slipper enorma påfrestningar och många döda under kort tid som delar av USA, Spanien, Frankrike och Italien har råkat ut för eftersom de stängde ner försent. Samtidigt kanske de blir av med viruset snabbare än vad Sverige blir, men till vilket pris?

Samtidigt är det ju så att när det handlar om frivillighet och att vi bör vara hemma och när alltför många bryter emot det tror jag att Sveriges linje får allt svårare att lyckas. Se på de länder som nu har stor smittspridning och många döda. Där lyssnade inte folk på myndigheterna och de tvingades till lockdown och åtgärder som gör att de knappt får gå ut idag. Stora utbrott som kommer ta lång tid att komma tillrätta med. Storbritannien är ett exempel på det, där den frivillighet som Sverige fortfarande har, misslyckades vilket skapat många smittade.

Kina, Iran och Ryssland är länder där man inte riktigt vet hur stor spridningen av coronaviruset (covid-19) faktiskt är eftersom myndigheterna troligtvis har mörkat det egentliga antalet.

Den som lever får se. En dag i taget. Tålamod och lugn i detta otäcka är svårt, men vad tjänar det på att oroa sig hela tiden? Man orkar inte utan ”slår ifrån” sig nyhetsflödet vissa dagar. Så känner jag i alla fall. Det går bara inte att ta in allt hela tiden. För egen del försöker jag ta promenader i alla fall en gång om dagen för att liksom få in fågelkvitter och annat i skallen, prata med nära och kära via sociala medier och helt enkelt acceptera situationen så gott det nu går. Ta hand om varandra!

Bra sidor om Corona (covid-19)
Folkhälsomyndigheten
Krisinformation.se

Dagens Nyheter liveflöde
BBC liveflöde
CNN liveflöde

Coronaviruset (covid-19) över världen (Johns Hopkins University)
Coronaviruset (covid-19) över världen (Worldometer)

Coronaviruset (covid-19) i Sverige (Coronawatch)
Coronaviruset (covid-19) i Sverige (C19.se)
Bekräftade fall i Sverige (Folkhälsomyndigheten)