Det outhärdliga tankarna

Trots att 80% av de som drabbas av coronaviruset (covid-19) klarar sjukdomen med lindriga eller måttliga besvär så är den tid vi går igenom nu så mörk och nattsvart för många och vår värld påverkas på ett sätt som vi aldrig sett tidigare.

De övriga 20% är många människor och blir alltför många sjuka alltför snabbt med många döda så påverkar det sjukvård och samhälle på ett sätt där konsekvenserna är outhärdliga att tänka på. Vilka ska man prioritera om ett sådant läge uppstår? Vilka som ligger på sitt yttersta tack vare viruset blir utan besök för att det saknas skyddsutrustning? Vilka prioriteras bort när inga andra möjligheter finns? De outhärdliga tankarna slås bort av alltför många som helt enkelt lever som vanligt.

En del tycker att allt är hysteri, andra lever som vanligt och tänker bara på sig själva. För det handlar mycket nu om att vara solidarisk med sina medmänniskor och isolera sig så gott det går för att inte föra smittan vidare. Varje människa som struntar i detta och inte gör sitt yttersta för att isolera sig är delaktig i smittspridningen eftersom en del av dem inte ens vet om att de är smittade och då sprider de viruset vidare. Det finns inga undantag i detta.

I morgon har jag jobbat hemifrån i en vecka. Isolerad och ”umgås” numera med arbetskamraterna via dator och mobiltelefon. Det fungerar, men visst undrar jag hur länge detta ska pågå? Jag är lyckligt lottad i sammanhanget så det är inget synd om mig alls.

I de mörkaste stunderna undrar jag hur det kommer att se ut , både i Sverige och i många delar av världen när vaccin eller immunitet har kommit. Hur många människor har då dött, hur många företag har kollapsat och hur ser det ut för de som påverkats, förutom att ha blivit smittade, den dagen?

Ingen vet och det oroar mig en hel del att allt är så ovisst. Det enda jag vet är att det inte går att se framåt just nu. Det är verkligen en dag i taget nu som gäller. Ta hand om varandra och följ Folkhälsomyndighetens råd för att hindra smittspridningen så gott det går!

Bra sidor om Corona (covid-19)
Folkhälsomyndigheten
Krisinformation.se

Dagens Nyheter liveflöde
BBC liveflöde
CNN liveflöde

Så skiljer du covid-19 från vanlig influensa

Coronaviruset (covid-19) över världen
Coronaviruset (covid-19) i Sverige