Det är svåra tider nu för många människor. Detta går inte att överblicka riktigt och läget över stora delar av världen blir allt tuffare. Vart ska allt detta sluta? Oro och ångest förstärks genom ovissheten hos många människor just nu.

Coronaviruset (covid-19) dök först upp i Wuhan i Kina i slutet av 2019, och är nu klassad som en pandemi, alltså en epidemisk sjukdom som förekommer över hela världen. Marknaden i Huanan Seafood anses som källan till detta virus där djur såldes både levande och döda i en hantering som hos många av oss är helt främmande. Marknaden stängdes 1 januari 2020. [Källa: Forskning,se]

Ett annat spår av ursprunget kommer från Vetenskapsradion som skriver om att en 41-årig man i Kina som jobbade vid en fisk- och skaldjursmatmarknad. Förutom fisk och skaldjur berättade mannen att det såldes igelkottar, grävlingar, ormar och duvor, både levande och döda som färdigt kött på marknaden. [Källa: Vetenskapsradion]

Coronaviruset (covid-19 kommer att följa oss länge. Social distansering och ibland självvald isolering är ett lågt pris om vi kan rädda människoliv. Vi kan visst träffas, men då hålla avstånd och undvika kroppskontakt. Om man inte gör detta utan lever på som vanligt finns chansen att man sprider smittan vidare till de äldre, multisjuka och de som har försvagat immunförsvar. Det är inte läge att vara egoistisk och fortsätta att leva som om ingenting har hänt. Att föra smittan vidare är någonting som vi alla måste ta ansvar för att inte göra.

Att följa rapporteringen tynger ner och overklighetskänslan är stor. Men vi får aldrig ger upp. En dag i taget. Ring någon om oron tar över. Ta hand om varandra!

Bra sidor om Corona (covid-19)
Dagens Nyheter liveflöde
BBC liveflöde
CNN liveflöde

Så skiljer du covid-19 från vanlig influensa

Coronaviruset (covid-19) över världen
Coronaviruset (covid-19) i Sverige