Coronaviruset (covid-19)

Det är svårt att inte skriva om det världsomspännande coronaviruset (covid-19). I Sverige har mer än 900 personer drabbats och 2 är döda. Mörkertalet är stort och nu när de beslutat om att bara testa de med symptom så blir mörkertalet än större.

För de allra flesta är det som en ”vanlig” influensa, men det är inte riktigt det som allt handlar om egentligen. Det är de äldre, multisjuka och de som har svagt immunförsvar som vi måste skydda. För dem är corona (covid-19) en skräck och solidariteten med dem är viktigt. Åtgärderna som nu görs för att minska smittspridningen kanske inte räcker och det personliga ansvaret hos oss alla är stort.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer är viktiga att följa. Så fort man känner sig minsta sjuk så är man hemma. Kanske räcker inte dessa frivilliga insatser utan det kanske slutar som i Italien, Iran och Kina där de tvingat folk att vara hemma tillslut. Så det är viktigt att inte vara ute i folksamlingar och bland andra människor om man känner minsa antydan till att vara sjuk. Att tvätta händerna ofta och undvika kroppskontakt med andra människor skyddar båda en själv och andra.

Det är en märklig tid detta och det som är lite otäckt är att jag tror att vi bara är i början av hur detta kommer att påverka vårt och andra länder runtom i världen. Det finns inget facit och vart allt detta ”tar vägen” om några veckor vet ingen. Gör Sverige rätt som inte stänger skolor och är lika tuffa som andra länder? Rätt beslut i rätt tid är väldigt svårt och svaret har ingen idag vilken väg som är den rätta.

Ta hand om varandra!

Bra sidor om Corona (covid-19)
Dagens Nyheter liveflöde
BBC liveflöde
CNN liveflöde

Så skiljer du covid-19 från vanlig influensa

Coronaviruset (covid-19) över världen
Coronaviruset (covid-19) i Sverige