Fick tips av en arbetskamrat att testa KonMari-metoden för att ”rensa ur” och komma vidare, även vad det gäller det materiella.

Grundaren av metoden är japanskan Marie Kondo som 2011 lanserade boken The Japanese Art of Decluttering and Organizing. Den slog brett och har givits ut i mer än 30 länder och i Sverige fick den namnet ”Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem”.

Metoden går ut på att man ska ta en kategori av saker såsom kläder, böcker, smycken eller tidningar åt gången i hemmet och sedan bara spara det som man verkligen känner sig ”glädjefylld” av. Det ska gärna ”glittra till” också och då är det ingen tvekan, spara! Redan här gick det åt pipan för mig när jag började med att rensa ur alla mina böcker.

För det första hittade jag ett helt gäng som jag inte hade läst! Som jag glömt bort. Sen har jag flera böcker som bär känslomässiga band till det som varit och kanske skulle jag kunna kasta dem om jag kommit längre i min terapi? Vem vet?

För skulle jag enbart gå efter att känna sig ”glädjefylld” i åsynen av någonting i hemmet, då skulle jag nog bara ha en stol och TV:n kvar och då av rent praktiska skäl (;-)… så det är lite svårt för mig att gå enbart efter den känslan. Känner sällan ”glädje” över materiella saker utan det handlar mer om känslomässiga band för mig. Men jag förstår tanken bakom metoden, det gör jag trots allt.

Så det gick inte att kasta allt jag inte kände glädje över rakt av. Ändå fick jag ihop två pappkassar med böcker av olika slag där jag ändå utmanade mina känslomässiga band en del. Vågar inte titta i kassarna nu eftersom jag då kanske tar tillbaka någon till samlingen. Men helt klart inspirerar KonMarie-metoden och då mest utifrån det som min arbetskamrat berättade om hur det går för henne. En del böcker tvekar jag om så de fick åka tillbaka igen. Ska kolla på dem snart igen…

Sen ska man alltså gå på kläder, CD-skivor, bilder och foton (där drar ångesten igång av bara tanken på att rensa ur) och så vidare. En kategori åt gången. Det finns en dokumentär på Netflix om metoden också i åtta avsnitt ”Konsten att städa”. Den har jag inte sett och kanske blir det någon gång framöver när jag fastnat helt.