Maja flåsar, Maxi jagar & Felix slåss

 

När Maja varit ute en stund (på filmen ovan ca 30 min) och farit runt och haft kul så andas hon alltid efteråt med öppen mun. Hon andas fort och det kommer med jämna mellanrum som ni kan se. Efter ca 15 min försvinner det och hon är som "vanligt" igen.

Är detta någonting att oroa sig för? Är det så att hon har dålig kondition bara, eller vad kan det bero på? Någon som vet och har haft en katt som gjort likadant?

Hon jamar sen och vill ut igen. Så det verkar ju inte bekomma henne mer än direkt efteråt och då kanske det bara handlar om att hon helt enkelt inte är tränad nog för att vara en utekatt? Tilläggas ska att det var ca 15 grader ute och luftfuktigheten var 46%. Det är ju inte några siffror som ska påverka henne att andas fort och med öppen mun, eller?

Annat nytt på kattfronten är sensationellt om det nu ligger till på det viset.. när jag kollade ut på baksidan så stod Maxi och tuggade på en fågel! Maxi?! Har aldrig tidigare varit med om att Maxi har tagit en fågel. Givetvis blev jag nyfiken och gick ut och tittade på det stackars djuret. Det var en svala och den såg ganska välbevarad ut. Felix brukar äta på de fåglar som han fångar, så det kanske ändå är Maxi?

3 juni 2017 Felix öra

Felix har återigen fått ett fult ärr på vänsterörat. Jag får inte titta närmare på det men ser att det antingen är ett bett eller att han har fastnat i någon buske. Det är som en stor skorpa just nu. Hoppas verkligen inte att det blir värre som förra gångenAnna åkte iväg till veterinären med honom. Han är ju ibland i slagsmål med andra katter i omgivningen.

Annars är det som vanligt med mina katter. De mår bra och de har sina fasta rutiner, vilket jag får känna av och då speciellt på helgerna. Ibland känner jag mig också som en dörrvakt som släpper in och ut dem flera gånger under kort tid. Det må låta jobbigt men det är mig kära besvär eftersom de ger mig så mycket bara genom att de bor tillsammans med mig.

Har kommentarerna öppet på den här posten. Ni som har några tips eller ledtrådar till Majas flåsande är välkomna att skriva och då även göra det under ert riktiga namn. Några andra kommentarer släpper jag inte igenom längre eftersom mina erfarenheter genom åren av fejkade namn och e-postadresser är mycket dåliga. Har tack vare detta stängt kommentarerna på de allra flesta övriga posterna.

9 svar till “Maja flåsar, Maxi jagar & Felix slåss”

 1. En katt ska ju klara av att gå ut dock normalt sett…. Utan att säcka ihop sådär.
  Om området är säkert har katten ett mer berikat liv ute också. Är ett område osäkert självklart har de det bättre inomhus 🙂

 2. Ann-Helen: Inomhus har det aldrig hänt, utan bara när hon varit ute och härjat omkring. Funderar på att inte låta henne gå ut mer tack vare detta. Ikväll är hon som vanligt, kanske något lugnare än vanligt.

 3. Hjärtfel tex är ofta ärftligt och medfött. Så vore det min katt skulle jag utesluta fel på hjärta eller lungor. Bara för att om nått vore fel kan det gå för långt om man väntar.
  Att flåsa så och vara frisk har en av mina katter varit. Han var lite överviktig 😉 Det blev nog väldigt jobbigt för honom…
  Medan 5 varit sjuka med flås. Men detta upptäcktes i tidig ålder, 3 var syskon. 😥
  (Jag är uppfödare haha, så det förklarar antalet sjuka katter. Jag har ju 4 kullar/år så många katter har varit helt friska med andra ord. Det är säkert inget farligt men jag skulle inte våga chansa. Du själv känner ju hur du vill göra.
  Men även om du känner dig ok med flåsande så råder jag att undvika att hon får dessa flåsattacker. Stressen hon uppvisar med slickande, tittandet och att hon flyttar sig ifrån dig för att flåsa ifred är inte hälsosamt i sig).

  Håller tummarna för kissen att det försvinner!! 💜

 4. Ann-Helen och Maria: Fick nu precis höra att Majas lillasyster Citrus också andas på samma sätt tidigare när hon varit varm och uppjagad. Kanske är det något genetisk då? Ville berätta det för er.

 5. Ann-Helen: Tack för dina ord. Ska ta ringa veterinären och fråga. Lite orolig blir jag, även om hon nu verkar vara precis ”som vanligt”…

 6. Maria: Hej! Hon lockades in med en liten ostbit och kanske är det detta som gör att hon slickar sig mer än vanligt? Bra idé med att ringa veterinären, det ska jag göra.

 7. Hej! Lite orolig bör man nog vara. Att hon även slickar sig runt munnen emellan åt när hon flåser kan vara stress. Men tycker ändå att du kanske ska testa att fråga din veterinär om detta.

 8. Jag vill påpeka att katter svettas inte som hundar genom att andas med öppen mun och häsa. Så det är troligen inte därför hon andas så. Det sker bara om den är överhettad tex legat i stekhet sol länge i tex en bil, eller är väldigt rädd. Då kan man också se det.

  Jag antar att katten var på besiktning när du köpte henne och vid en kastrering brukar vet lyssna på hjärta lungor mm. Så det kan också vara luftrörsproblem (irritation inflammation) hon har nu. Orsakat av Tex gräsallergi

  Så det det behöver inte vara någon ”jätteläskig åkomma”! 🙂

 9. Det kan vara värt att ta en besiktning av Maja hos en veterinär. Katter som lätt blir trötta och flåsar kan ha hjärtsvikt. Då flåsar de med öppen mun.
  Jag tycker att på filmen är Maja stressad. Det ser man på det intensiva slickandet runt munnen också. Katter tål stress väldigt dåligt och är inte ett bra tecken. (Oavsett vad orsaken nu är, mental stress eller sjukdom).

  En katt som våldsamt leker med tex kattleksak på pinne (sån man viftar med) kan börja flåsa. Katter har ej uthållighet. De har korta jaktattacker mot sina byten. Inte långa attacker. Så det ska man tänka på när man leker med katter.

  Nu verkar hon ha varit ute ensam och då har jag mycket svårt att förstå hur hon ska trötta ut sig så mycket att hon flåsar sådär. Då ska hon verkligen springa fram och tillbaka. Frågan är då varför sånt beteende ute? Isåfall korta stunder ute om hon springer och busar för hårt ute. En kvart max. Sen in och vila.
  Dålig kondis kan hon säkert ha som innekatt, men sådär ska hon inte flåsa för det.

  Om något är galet är det bäst upptäcka det snarast. Och då kan du även få lugnande besked, och börja träna henne utomhus korta stunder tills hon avdramatiserat utevistelsen och inte springer som en galning 🙂 (om jag uppfattade det rätt att hon springer så mycket. Det måste hon om hon flåsar sådär…)

  Hoppas allt går bra med både Maja och slagskämpen! 🙂
  Det är säkert ingen fara med Maja men bäst att kolla upp ett sånt beteende.

Kommentarsfunktionen är stängd.