En av de stora skådespelarna har lämnat oss. Gösta Ekman avled i natt efter en tids sjukdom. Han skulle ha fyllt 78 år i juli.

Gösta Ekman 1939-2017
Gösta Ekman 28 juli 1939 – 1 april 2017. Julen 2010 fick jag biografin om Gösta Ekman av Anna.

För mig så kommer jag att minnas honom allra bäst som Papphammar och Sickan i Jönssonligan-filmerna. Han hade humorn i sig oavsett vad han sa genom hur han agerade med hela sin kropp. Man kunde skratta bara genom hans rörelser och hur han agerade i alla möjliga akrobatiska ställningar. Hans tajming var oslagbar.

Det finns ju scener från speciellt Papphammar som är klassiska. När han åker rullskridskor inomhus och går igenom en åker utan en tråd på underkroppen till exempel. Älskade hans berättarröst i bland annat Farbrorn som inte vill va’ stor från 1979.

Medverkade i många av Hasse & Tages revyer och i flera av deras filmer, bland annat ”Att angöra en brygga” (1965), ”Äppelkriget” (1971), ”Mannen som slutade röka” (1978), ”Ägget är löst” (1975) och ”Picassos äventyr” (1978).

Under 1980-talet var Ekman en av de mest synliga och anlitade skådespelarna i Sverige. Gräsänklingar (1982), Dödspolare (1985), Morrhår & ärtor (1986) och fem olika filmer om Jönssonligan. På 90-talet spelade Ekman Martin Beck i sex olika filmer.

Han var en av de största skådespelarna i vårt land, helt klart. Hans spektra var stort, från revyer och skratt till allvar och mörkaste djupet. De senaste åren jobbade han som skådespelare och regissör vid Dramaten och som professor vid Teaterhögskolan.

Den enda gången jag såg honom själv var under en Prideparad då han stod tillsammans med sin livskamrat Marie-Louise och log mot oss som gick i tåget. Det har fastnat hos mig.

Vila i frid, Gösta Ekman. Tack för alla skratt och för allt du gjort!