Madonna blev i natt utsedd till årets kvinna av Billboard och under galan höll hon ett fantastisk tal som du kan läsa i sin helhet här. Delar av talet finns också på YouTube.

Madonna 9 december 2016

För mig har det inte bara varit musiken som gjort att Madonna är mig så kär utan det handlar om helheten och att hon på alla plan står upp för den hon är oavsett vad andra säger om henne.

I det här talet blev det ännu tydligare och jag vill lyfta fram vissa saker som hon sa.

Om David Bowie:

”I was of course inspired by Debbie Harry and Chrissie Hynde and Aretha Franklin, but my real muse was David Bowie. He embodied male and female spirit and that suited me just fine. He made me think there were no rules. But I was wrong. There are no rules — if you’re a boy.

Om att vara kvinna och att åldras:

If you’re a girl, you have to play the game. You’re allowed to be pretty and cute and sexy. But don’t act too smart. Don’t have an opinion that’s out of line with the status quo. You are allowed to be objectified by men and dress like a slut, but don’t own your sluttiness.

And do not, I repeat do not, share your own sexual fantasies with the world. Be what men want you to be, but more importantly, be what women feel comfortable with you being around other men.

And finally, do not age. Because to age is a sin. You will be criticized and vilified and definitely not played on the radio.

Huvudet på spiken och just därför tror jag Madonna envisas med att utmana och gå sin egen väg oavsett vilka siffror hon bär. Ingen annan än hon själv ska få styra och bestämma när hon väljer musikväg och vad hon vill visa upp.

Det borde ju ses som en styrka och inte tvärtom.

Madonna december 2016

Hon berättade också om den tuffaste tiden i sitt liv när hon verkligen utmanade de gängse normerna om vad en kvinna bör och ska göra:

I made my Erotica album and my Sex book was released. I remember being the headline of every newspaper and magazine. Everything I read about myself was damning. I was called a whore and a witch. One headline compared me to Satan.

Hennes jämförelse med manliga artister som t ex Prince och att de minsann “kommer undan” med liknande saker är slående och någonting som fler borde tänka på och ta till sig innan de dömer Madonna, allt från att vara satan själv och jag vet inte allt som jag både hört och läst om henne under åren, vilket hon själv nämner i sitt briljanta tal.

Hon har fått utstå mycket spott och spe på ett sätt som jag inte läst om manliga artister i samma eller äldre åldrar än hon själv. För män är det många gånger ok att komma undan med mycket, i alla fall om man läser kommentarer och följer vad som skrivs.

Varför är det på detta viset? Fortfarande år 2016? Madonna förstod i och med detta tuffa period att det faktiskt gjordes och görs skillnad på män och kvinnor:

”This was the first time I truly understood women do not have the same freedom as men,”

En annan viktig sak hon tar upp i talet är detta om att vara “feminist”:

So I thought, ‘oh, if you’re a feminist, you don’t have sexuality, you deny it.’ So I said ‘fuck it. I’m a different kind of feminist. I’m a bad feminist.'”

Om att fortfarande “hänga kvar” efter mer än 34 år:

”I think the most controversial thing I have ever done is to stick around. Michael is gone. Tupac is gone. Prince is gone. Whitney is gone. Amy Winehouse is gone. David Bowie is gone. But I’m still standing. I’m one of the lucky ones and every day I count my blessings.”

Om vad hon vill säga till kvinnor idag:

”What I would like to say to all women here today is this: Women have been so oppressed for so long they believe what men have to say about them. They believe they have to back a man to get the job done.

And there are some very good men worth backing, but not because they’re men — because they’re worthy.

As women, we have to start appreciating our own worth and each other’s worth. Seek out strong women to befriend, to align yourself with, to learn from, to collaborate with, to be inspired by, to support, and enlightened by,”

Vilket kön man har ska inte ha någon betydelse för vem och vad man vill bli och vara. I det är Madonna ett föredöme oavsett vad man på ett detaljerat plan anser om hennes agerande under åren. Så ser jag på saken och det har förstärkts än mer efter detta tal.

Till sina belackare och de som inte gillar henne avslutade hon talet med att säga:

”But to the doubters and naysayers and everyone who gave me hell and said I could not, that I would not or I must not — your resistance made me stronger, made me push harder, made me the fighter that I am today. It made me the woman that I am today. So thank you.”

Jag kan bara säga Amen och tack för att du finns Madonna! Du gör världen bättre!