FAKTA:
Runt 100 000 personer blir sjuka på grund av rökning varje år och 12 000 dör, allt till en samhällskostnad på 30 miljarder kronor.

Rökfritt överallt?

Börjar bli less på alla rökare som förgiftar luften där man går i det offentliga rummet. Tycker det är märkligt att det inte är förbjudet att röka på offentliga platser. Det stinker och man mår fysiskt illa av att stå nära en rökare vid busshållplatsen, eller om någon går framför mig.

Passiv rökning dödar. Det finns det fakta på idag. Att leva ihop med en rökare gör att risken för att drabbas av lungcancer ökar med 30%!

Den rök som går ut i omgivningen kallas sidorök. Den innehåller fler partiklar än den s k huvudrök som rökaren drar in. Mängden partiklar och nikotin är dubbelt så stor per volymenhet än den rökaren drar i sig.

Detta är verkligen ingen överdrift från min sida. Deras cigaretter är äckliga och får mig att må dåligt. Vid resecentrum bolmas det friskt på många ställen och där borde det vara ett totalförbud så att vanligt folk kan passera utan att bli illamående!

Så tala om att jag blev glad av att läsa om förslaget att förbjuda cigaretter på vissa allmänna platser. Bra! Inte en dag för tidigt.

Hade tobaken kommit idag så hade den blivit totalförbjuden! Det finns liksom inga förmildrande omständigheter att ta till,  inte ens för en inbiten rökare, att deras frihet ska inskränka på friheten att slippa den skadliga röken som faktiskt tar livet av människor. Frihet från rökning är ju liksom det som borde var självklart, men idag är det ju tvärtom. Det är ju inte klokt egentligen!

Är faktiskt jävligt less på den hänsyn som tagits till rökare genom åren. Varför ska de få förgifta oss andra med sin rök? Det är ju så bakvänt som det bara kan bli. På morgonen finns det en kvinna som alltid röker på väg till bussen. Den giftiga röken känns på långt håll och det luktar så illa. En gång hamnade jag bredvid henne på bussen och hela hon stank som ett askfat. Går bort direkt. Nej, bort med cigaretterna i det offentliga rummet.