Sju dagar kvar att leva 2015Tre tusenlappar till bödeln, som inte vill skylta med sitt extrajobb. Dödsstraffet är en hel industri i delstaten Texas där avrättningar är vanligast i USA. Många är engagerade och tanken på att dödsstraff är någonting omoraliskt fel existerar inte hos en majoritet av befolkningen.

Sju dagar kvar att leva kretsar kring fånge nummer 502 som kommer att avrättas i Texas, Vaughn Ross.

Boken är skriven av den prisbelönta reportern Carina Bergfeldt. Under en vecka så möter hon människor som alla har någon relation till delstaten och dess dödskammare i Huntsville Unit.

Boken är oerhört välskriven och man märker att Bergfeldt är journalist just i detaljerna och all statistik kring dessa frågor som hon generöst delger oss läsare.

Bilden av Vaughn Ross skiftar genom boken. I början så får han prata själv där detta med beröring och dofter fastnar hos mig. Han berättar bland annat om frånvaron av dofter och den gången en sjuksköterska bar en parfym där minnena då nästan blev övermäktiga för Ross. Sådant tar vi andra för givet, detta med beröring och dofter.

Ross säger att själen lever vidare och att religionen är skapad utav människan. Han hävdar att han är oskyldig och att bevisen mot honom var planterade. Hans förestående död handlar inte om rättvisa utan om hämnd, ingenting annat säger han också. Senare i boken så får vi en annan bild av honom, en bild av en beräknande sociopat och där skulden är självklar. Detta är en av styrkan med boken, att Bergfeldt låter alla berörda få komma till tals utan att själv lägga värderingar i orden.

Är själv emot dödsstraff och blir givetvis färgad av det när jag läser. Så när fängelsedirektören Jim Willett pratar så får jag en fadd smak i munnen. Han försöker försvara sitt handlande med att skylla ifrån sig och hävda bland annat att ställde inte han upp så skulle någon annan göra det osv osv… dubbelmoral samt avsaknad av eget ansvar att faktiskt stå för det man sysslar med.

Dock blir jag mer positivt inställd till pastorn som Bergfeldt skriver om. Jim Brazzil jobbade i många år på Walls Unit i Huntsville, Texas. Två-tre dagar innan de dödsdömda skulle avrättas så besökte han dem. Han har sett många avrättas i dödskammaren genom åren:

De tittar mig i ögonen, bekänner övergrepp på barn, våldtäkt och mord, och jag kan inte säga det till någon.

Pastorn får leva med hemligheter som ibland är tunga att bära. Många erkände inför honom, men när de skulle avrättas så sa de ingenting till de anhöriga som inget annat än hoppades på just ett erkännande. Detta för att få inre frid och ro och för att kunna ha en chans att komma vidare i livet. Det är för mig ren och skär ondska att inte ens då kunna vara sanningsenlig.

Carina Bergfeldt pratar med fler anhöriga, en fängelsedirektör och tar upp andra intressanta fall där fångar väntar på att avrättas. Hon skriver initierat och jag har svårt att sluta läsa. Det är ett bra betyg eftersom jag sista åren haft svårt att hålla koncentrationen kvar i en bok. Det är inga problem gällande denna välskrivna bok.

En vecka i Texas som innehåller många berättelser och historier men som både inleds och avslutas med Vaughn Ross, mannen som har sju dagar kvar att leva.

Sju dagar kvar att leva – en berättelse om brott och dödsstraff är en spännande, ibland lite obehaglig men väldigt intressant och välskriven bok av Carina Bergfeldt.

Rekommenderas!