Vill du att folk ska lyssna på din musik? Ge dem din musik då. Sedan åker du ut och spelar. Gillar folk att höra din musik så kommer de att gå på din konsert.
Dave Grohl från Foo Fighters

Sättet att konsumera musik har förändrats drastiskt om man ser tillbaka.

Kan ju bara gå till mig själv och hur mitt beteende har förändrats genom åren. På 70-talet hade jag en kassettbandspelare. Musiken som jag då gillade (och det ska vi inte prata högt om idag..hehe) och inte hade råd att köpa, spelade jag in genom att helt sonika ställa spelaren bredvid radion och sen spela in. Ljudkvalitén var liksom inte så viktigt på den tiden…

Vinylskivor var då en lyx och jag minns inte att jag hade någon egen vinylspelare under min uppväxt. Det var kassetter som gällde under många år.

Under 80-talet så köpte jag mig en riktig stereo och började på allvar att köpa vinyler. Detta höll i sig en bit in på 90-talet, då det var CD-spelare och en massa CD-skivor som gällde. De skivorna har jag fortfarande kvar i en stor avlång hylla i vardagsrummet. Men numera så spelar jag dem aldrig. De bara står där och samlar damm.

Har nog inte köpt en CD-skiva sedan Madonna släppte sin senaste platta. Hennes alster vill jag ha även i fysisk form. Så utöver henne, så är det helt ute för min del med CD-skivor.

Ibland, om jag gillar någon låt väldigt mycket av en annan artist, då kan jag köpa mig ett exemplar på iTunes. Detta för att stödja artisten och låten. Det gjorde jag bland annat med Jon Henrik Fjällgren och hans fantastiska platta Goeksegh. I det fallet så köpte jag hela plattan eftersom den var så bra.

Men numera är det Spotify som gäller för det mesta. Sedan flera år så prenumererar jag månadsvis på musiktjänsten. Jag skapar mig egna listor och tycker det är ett suveränt sätt att konsumera musik på. Har en egen favoritlista som jag uppdaterar regelbundet.

Läste häromdagen att Taylor Swift valt att lyfta ur sin musikkatalog från Spotify. Anledningen var pengar och den ersättning som hon får. De tjafsar nu om hur mycket hon faktiskt fått av musiktjänsten när hon var med. Enligt Spotify så skulle hon ha fått 15,6 miljoner kronor de senaste året och stämmer den summan, så måste jag ju säga att gnidenheten nu fått ett ansikte i musikbranschen genom Swift. Hennes skivbolag hävdar dock att hon fått ersättning på endast 3,6 miljoner kronor det senaste året – bara för spelningar i USA.

Skulle Madonna plocka bort sin musik från Spotify, då skulle jag sluta att prenumerera. För mig skulle det vara ohållbart att inte kunna lyssna på henne genom Spotify. Hon är helt enkelt en för stor del av mitt musikliv och för mig är det allra viktigaste att ha tillgång till hennes musik via en streamingtjänst. Sen köper jag dessutom hennes musik på annat sätt och ibland även flera gånger, just för att jag älskar det hon gör och står för på så många plan, även utanför det musikaliska.

Relaterat
Madonna på Spotify