Du är "inte" sjuk - Charlie Eriksson

Det är titeln på Charlie Erikssons sextiotre sidor tjocka bok om psykisk ohälsa bland unga. Högpresterande, vill alltid vara först och bäst med ett tempo som bara gör att det kan sluta på ett sätt.

Han berättar utan krusiduller om sitt liv de sista åren och det som föranledde hans psykiska ohälsa. Det går fort och det är inte några djupare analyser om varför han blev sjuk, även om det på ett sätt är bra eftersom det gör texten mer lättåtkomlig för alla.

Han berättar sedan om vad depression och panikångest är för någonting. Fem steg för första hjälpen för psykisk ohälsa presenteras. Självhjälpsstrategier för unga med psykisk sjukdom skrivs det lite om också.

Men den stora behållningen är projektet Aldrigensam som jag tycker är ett väldigt lovvärt initiativ av Charlie Eriksson. Det är ett informationsprojekt som även finns på Facebook. Det presenteras i slutet av boken.

Föreläsningar och kända ambassadörer för projektet finns också. Linus Thörnblad och Filip & Fredrik är några av dem.

Aldrigensam - Charlie Eriksson

Tycker texten på baksidan av boken är så bra att jag lägger ut hela även här:

Den psykiska ohälsan breder ut sig bland unga människor i Sverige och en uppåtgående trend är att dessa unga människor väljer att begå självmord istället för att söka vård. Anledningen är framförallt den skam och tabu som råder kring ämnet. En skam och tabu som troligtvis växt fram genom den okunskap som folket har kring psykisk ohälsa.

Men, det är slut på okunskap, det är slut på skam och tabu, det är slut på självmord istället för vård. Det är år 2014 och vi måste våga göra skillnad, våga prata öppet om ett skamfyllt ämne, våga dela med oss av våra egna erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.

Det här är mina erfarenheter av psykisk ohälsa. Hur är det att vara 21 år gammal, spås en lysande framtid, arbetar hårt och studerar flitigt men plötsligt drabbas av en depression och flertalet panikångestattacker.

Kan man hålla sina besvär hemliga? Vilka kan man berätta för? Hur berättar man att man är psykiskt sjuk? Kan omgivningen förstå vad det handlar om? Hade det varit bättre att begå självmord än att söka vård? Frågorna är många som drabbad, läs boken för att hitta svaren samt få värdefull kunskap om hur du som medmänniska kan rädda unga människors liv, ja du läste rätt, DU kan rädda liv!

Vill du stödja projektet så kan du beställa boken direkt på hemsidan!