Uppsala Vatten - återvinn ditt fett!

Uppsala Vatten har i dagarna skickat ut en liten broschyr med namnet Information & inspiration där man får uppmaningar om vart man ska göra av sitt avfall. Många gånger är det upprepningar av det många av oss redan vet och gör idag, men i senaste numret så hajar jag till…

För nu ska vi även återvinna vårt fett i Uppsala kommun! Flytande matfett, mat- och frityroljor har fått egen plats på återvinningsstationerna i kommunen.

Svensk Fettåtervinning som är ett familjeföretag med mångåriga anor tar helt enkelt hand om allt vårt fett, bara vi transporterar det till vår återvinningsstation! Visste inte ens att det existerade ett sådant företag, men när jag tänker efter lite så kan jag förstå vitsen med att ha det gällande storkök, restauranger och sådant.

Rent praktiskt så tycker jag dock att det för oss vanliga konsumenter blir lite problematiskt detta. “Min” återvinningsstation är på ett sådant avstånd, att när jag tar mig dit så pratar jag med en kompis och lånar en bil. Det blir alltså inte så ofta och bara när jag har större saker att kasta. Hur gör jag då med det fett som jag då måste spara, kanske i månader? Vart förvarar man sådant? Det finns inte plats för mer i köket helt enkelt.

De rekommenderar att man spar det överblivna fettet i en genomskinlig plastflaska. En lösning är ju att jag drar i mig allt själv, men även om jag kör LCHF-kost sedan ett par månader, så finns det gränser.. (;-)

När jag läser mer om fettet så förstår jag nu att det inte är så bra att spola ner det direkt i slasken. Det kan stoppa upp och det hjälper inte att använda sig av varmvatten eftersom fettet då stelnar. Det blir lager på lager, vilket tillslut skapar proppar.

De är bra på att ge en ångest i alla fall och jag vet inte riktigt hur jag ska agera nu? Fortsätta som vanligt eller börja lagra PET-flaskor med överblivet fett i?!