Matthew Shepard gick en hemsk död till mötes.

Matthew Shepard

Idag är det 16 år sedan han blev bunden och dödad av sina plågoandar. Han var 21 år gammal. Han fick utså misshandel och tortyr under flera timmar. Förövarna lämnade kvar honom vid staketet och först 18 timmar senare hittades han.

Matthew Shepard attackerades natten mellan 6-7 oktober i närheten av Laramie, Wyoming och hamnade i koma och dog på Poudre Valley Hospital i Fort Collins, Colorado av skadorna den 12 oktober. Det går inte ens att föreställa sig hur han måste ha lidit under dessa timmar vid staketet. Vad tänkte han? Svåra tankar tycker jag att ens försöka tänka sig in i.

Shepard har blivit en symbol för kampen mot hatbrott gentemot homosexuella. Men det finns även andra teorier om varför han blev mördad. Enligt en bok som kom ut förra året så var en av de som tog livet av honom troligtvis hans älskare och de delade dessutom droger ihop, vilket om det ligger någon sanning i det hela, kan vara en orsak till att det gick som det gick.

Fast det är ifrågasatta spekulationer som redovisas i boken The Book of Matt skriven av Stephen Jimenez, men ändå kan jag inte bortse helt från detta och det som även skrivs under rubriken Have We Got Matthew Shepard All Wrong? från 2013.

Allt är inte svart eller vitt. Som i det mesta i livet. Oavsett så var det ett fruktansvärt brott som begicks emot Shepard och att hans sexuella läggning åtminstone var en del i motivet, det tror jag ingen kan betvivla, även om det som nu vissa påstår kanske var flera saker som gjorde att detta fruktansvärda inträffade.

Men det är ju så att år 2014 så misshandlas och dödas människor för sin sexuella läggning. Fortfarande så gömmer sig människor i vår värld för rädslan att bli dödade och mördade utifrån vem de älskar. Det gör mig så sorgsen och ledsen att människor inte ens låter kärleken till en annan få vara ifred. Att det liksom är felet och inte hur man är som person.

Det är någonting som jag aldrig kommer att förstå.

Relaterat
Matthew Shepard Foundation
The story of Matthew Shepard