Största skogsbranden i modern tid

Nu talar man om att den pågående skogsbranden utanför Sala är den största i modern tid i vårt land. Branden upptar just nu ett område på 1 gånger 1,5 mil. Allt startades i torsdags vid 13-tiden och man spekulerar i att det var gnistbildning vid ett markarbete i området som startade allt.

Att följa rapporteringen är skrämmande och allt känns som en dålig mardröm. För en mardröm måste det vara för de som måste lämna hus och hem och sen inte veta vad som händer. Det är bara att hoppas att det faller regn snart i det berörda området.

2014-08-05

Så här såg det ut i Norberg vid 16-tiden idag. Röken från branden ligger tät. [Webcamera]

Det senaste från SVT Rapport är att branden fortfarande inte är under kontroll. Branden är stoppad norrut, vilket gör att Norberg inte behöver evakueras. Både Expressen och Aftonbladet rapporterar direkt från katastrofen.

Den politiska aspekten av detta är att miljöpartiet på förmiddagen hade en ganska smaklös pressträff om bland annat extremvädret (!) och sen så har politiker tagit sig i närheten av brandområdet. Jag kan mycket väl förstå att försvarsministern Karin Enström uttalar sig och behöver vara på plats. Men vad gör t ex Stefan Löfven där? Det kan låta krasst, men nog påverkar det att det om drygt en månad är val i Sverige.

Länsstyrelsen i Västmanlands län uppdaterar om läget kontinuerligt.

8 svar till “Största skogsbranden i modern tid”

 1. Det verkar vara hål i Löfvens vattenslang för elden rasar vidare alltjämt. Men nu låter Reinfeldt hälsa att även han är på väg till katastrofområdet. Det är väl själva fan om inte Löfven, Reinfeldt och Knugen tillsammans ska få stopp på brasan. Eller släckningsarbetet kanske hänger på Sjöstedt och Romson trots allt? Jag vet inte vem de ska kalla in annars. Finlands president? Den spanske kungen? Det kanske är bäst att ta det säkra före det osäkra och köra Almedalen i repris i Norberg så att man är på den säkra sidan att alla proffstyckare är på plats. Janne Josefsson kan ställa sina resurser till förfogande genom att leda ett Debatt direkt från ett rökdimmigt Norberg. Frågorna som tittarna kräver svar på är: Varför var Löfven på plats före Reinfeldt? Varför fick inte Löfven släckt elden? Är han verkligen lämplig som statsminister om han inte kan få släckt en jävla eld? Var kommer växthuseffekten in? Vem är det mest synd om? Vilket block i politiken bär ansvaret enligt det blåa respektive det röda blocket? Hur påverkar branden hur jag ska rösta? Folket kräver svar så här i dessa valtider!

 2. Jag frågar mig också vad gör Stefan Löfven gör där och visst är det smaklöst av Mp att försöka vinna billiga politiska poäng på eländet samtidigt som folk flyr för sina liv. Men vi ska komma ihåg att Mp kom in i riksdagen igen pga missuppfattningen att säldöden berodde på miljöförstörningen. Det var först när skadan var skedd som det kom det fram att säldöden berodde på ett virus!
  Jag föräntar mig att se Löfven på kvällsnyheterna med brandhjälm på huvudet och vattenslang under armen skrika ”Upp till kamp mot elden!”.

 3. Egentligen hindrar X:et mig inte från att skriva det jag vill – jag är inte rädd trots hot och trakasserier. Men jag hade velat skriva och uttrycka mina sympatier även i samband med denna brand. Vis av den skit jag fick kastad på mig efter hennes bilbrand, då jag också uttryckte sympati och till och med erbjöd konkret hjälp, avstår jag från att skriva om branden överhuvudtaget. Xet är inte värd mina sympatier eller ens ett ord till på min blogg.

  Men jag tänker desto mer på dem som drabbas. Det är ju massor av människor och djur. Önskar att man kunde hjälpa på nåt sätt, fast jag har ju inte direkt nån stallplats att erbjuda och alltför taskiga luftrör för annat jobb i samband med branden.

 4. Tofflan: Jag skriver om sådant som intresserar mig. Att du ska låta ditt ex hindra dig att skriva såsom du vill är ju tråkigt. Jag skulle strunta i hennes önskan att censurera dig genom att just skriva, än mer.

  Jag hoppas verkligen att de får regn snart och att de kan hålla skogsbranden stången nu, så att den inte sprider sig än mer. Nej, det regn som kom idag var ingenting. Luftfuktigheten är ju inte rolig.

 5. Bra att du skriver om branden. Eftersom mitt X bor i dessa trakter kan jag tyvärr inte göra det – Xet med fru #3 vill censurera min blogg eftersom de menar att allt jag skriver handlar om Xet. (Eh… det var rätt länge sen. Det var nog i december 2012 när X:ets bil… brann… 😮 Jag skrev att jag tyckte synd om henne… Nu blir man ju nästan lite fundersam…)

  Jag tycker att det är jätteotäckt med branden! Det är så torrt i markerna att folk inte ens borde få grilla på sina uteplatser och i sina trädgårdar! Dagens regn gjorde ingen större skillnad här där jag är, i alla fall… 😦

Kommentarsfunktionen är stängd.