Hon kallades ibland för Sveriges inofficiella ambassadör i New York, detta eftersom hon hjälpte unga svenska tjejer med karriärsambitioner inom nöjesindustrin.

Skärmdump från SVT
Agneta Eckemyr i dokumentären Penthouse North (2013)

Filmen Penthouse North av Johanna St Michaels tog tag i mig på ett sätt som jag inte alls hade förväntat mig. Den handlar om designen, modellen och skådespelerskan Agneta Eckemyr och från början var handlingen en helt annan än vad som blev på slutet just på grund av att verkligheten ville något annat.

Filmen utspelar sig i Eckemyrs takvåning i New York där hon bott i sedan 1970. I början är det ett personligt porträtt om design och önskan att filma ett manus (Penthouse North) som Eckemyr själv skrivit. Agneta Eckemyr känns som en mycket älskvärd person och man kommer henne väldigt nära i vissa scener. Ibland sitter jag och funderar på om hon verkligen hade velat berätta allt som vi nu får veta? Det är modigt av henne att visa sig så sårbar som hon gör i vissa scener.

Dokumentären får mig att fundera över åldrandet och hur fort saker och ting kan förändras. Den är vemodig och på slutet är det även ganska sorgligt. Över hur det blev och hur tuff tidens gång faktiskt är för många av oss.

Agneta Eckemyr är väldigt sympatisk och jag känner starkt med henne och kanske är det därför som jag blir så berörd som jag blir. Dokumentären är sevärd och jag rekommenderar den om du tycker om att se en riktig människa i en riktig värld med allt vad det innebär.