Svenska kyrkan fick den 15 juni 2014 sin första kvinnliga ärkebiskop.

Antje Jackelén som tidigare varit biskop i Lunds stift tillträdde sin tjänst efter installationen i Uppsala domkyrka. Nu är hon dessutom biskop för delar av Uppsala stift.

Återigen så går Svenska kyrkan före många andra religiösa samfund och återigen så känner jag en stor stolthet att tillhöra denna kyrka.

Frågar du människor om några hundra år så kommer de att undra vad vi höll på med och vad det var för ickefrågor som kristenheten tjafsade om. Det är min övertygelse som blir än starkare ju mer jag läser om de som idag kritiserar Svenska kyrkan för att gå åt helt fel håll.

Många av dessa tror att kyrkan kommer att gå under för att de inte längre följer Bibeln enligt just deras tolkningar, jag tror precis tvärtom att genom just ha modet att modernisera tolkandet och tänkandet kring orden, så kommer alltfler se hur kyrkan inkluderar och inte som den många gånger gjort genom historien där den exkluderat bort människor från den kristna gemenskapen.

Min egen väg inom denna svenska kyrka illustrerar väl i hur jag idag känner och hur jag kände 1983 för kyrkan. Stolthet och mod är två ord som direkt kommer upp inom mig idag. Tidigare var det räddhågsenhet och bevarande som var bland det första jag tänkte på.

Den 27 maj 2014 så publicerades detta vilket värmde mitt hjärta:

Bilden är lånad från Lunds domkyrka facebookkonto
Vi som är präster i Lunds domkyrkoförsamling säger ja till kärlekens mångfald. Vi bejakar Svenska kyrkans beslut att vigseln är till för alla. Du är välkommen sådan som du är.
(Bild och text från Lunds domkyrka facebookkonto)

Tack Svenska kyrkan för att jag under min livstid får vara med om dessa avgörande steg mot inkluderande och medmänsklighet i bland annat hur synen på homosexuella har förändrats de sista 40 åren. Det kan aldrig vara fel att prata inkluderande istället för tvärtom och då speciellt inte för en kristen organisation.

Välkommen Antje Jackelén! Det ska bli både spännande och intressant att följa dig som Svenska kyrkans högsta ledare.

Relaterat
Installation av ny ärkebiskop i Uppsala domkyrka (SVT)