Kepler-186f
Så här tror de att Kepler-186f ser ut. Foto: Nasa

Det vore väl märkligt om jorden vore den enda planet i ett oändligt universum där det finns intelligent liv? Att Kepler-16f anses uppfylla stora delar av de krav för liv är inte ett dugg förvånande. Planeten ligger 500 ljusår från jorden. Ett ljusår är den sträcka som en ljusstråle färdas i vakuum under ett år.

Namnet har planeten fått efter teleskopet Kepler. Storlek, mängden energi som den alstrar från sin stjärna gör att den är den planet som hittills mest liknar vår egen. Den är 10% större än jorden i diameter och 40% större volymmässigt.

Kepler-186f ligger tillsammans med fyra andra planeter i omloppsbana runt en sval dvärgstjärna och det tar 130 dagar för planeten att rotera runt stjärnan.

Det som dock är mest fascinerande är det som en astronom nu säger är att inom en radie på 1 000 ljusår så finns det minst 30 000 beboeliga världar som liknar jorden. 30 000! Keplerteleskopet är till för att hitta en del av dessa och Kepler-186f är bara först av dem alla. 

Tanken svindlar om man går in i den på djupet. Tala om möjlighet till parallella världar med intelligens som kan påminna om vår egen. Vad tänker de och hur långt gångna i civilisation är dessa världar? Kan det vara så att jorden ligger långt efter med alla krig och allt elände? Eller är vi före många av dem?

Sitter de liksom vi och undrar om de är ensamma? Hur långt har de kommit i sin egen nyfikenhet på liv någon annanstans i universum. Tankarna svindlar faktiskt samtidigt som jag inte är ett dugg förvånad. Vi kan inte vara ensamma.

För mig är det lite tröstefullt att tänka på det här sättet. Vi är inte ensamma.