Hamnade framför en mycket intressant dokumentär Vuxen av regissören Shahriyar Latifzadeh. Om livet, om det blev som man trodde och om att leva i nuet.

Han intervjuar äldre människor, alla är över 80 år förutom en, och flera av dem lever verkligen i nuet och livsgnistan finns fortfarande kvar hos dem i allra högsta grad.

Det finns något fint, om än aningen naivt över filmen där frågan om meningen med livet återkommer hela tiden. Familj och barn nämner många som meningen med livet, vilket regissören till viss del under filmen ifrågasätter och inte riktigt förstår.

Shahriyar Latifzadeh ifrågasätter som sagt var de svar han får, att livet inte blev som det var tänkt och att svaret ofta är att livet beror på en själv. Man måste ta tag i sitt eget liv och göra ändringen själv. Ingen annan lever ditt liv.

Disktrasan som luktar illa är gammal, men jag är inte gammal.

Jag är äldre än många säger en av seniorerna, men jag är inte gammal. Kanske är ett sådant förhållningssätt ett sätt att hålla sig ung och vital i sinnet, att försonas med åren och att undvika bitterhet och hela tiden leva i framtiden och inte i nuet.

Skärmdump från filmen
85-åriga Bibi Langer, en av seniorerna som var med i dokumentären. 

Jag tror att ni ljuger – Latifzadeh tänkte tanken många gånger under inspelningen av filmen. Kan man vara så nöjd med livet som dessa seniorer är? Naivt, eller? Hans farmor var bitter och han är livrädd att bli som henne.

När han träffar en kvinna som är obotligt sjuk i cancer så bränner filmen till. Hon berättar att hon köpt presenter till sitt barn tills barnet är vuxen och blir 20 år. Våga älska mer, stressa mindre och våga öppna dig mot andra människor mycket mer är hennes råd till oss som får leva vidare.

Meningen med livet är att alltid ha ett mål att uppnå varje dag – Shahriyar Latifzadeh pappa som också säger till sin son att skaffa barn, för att det ger en motivation att leva.

Barn ger motivation och det måste jag säga var det bästa orden i hela filmen. Barnen motiverar mig verkligen till att gå upp varje dag och inte tappa fotfästet. Barnen ger verkligen motivation till livet.

Livet är inte självklart – man får vara glad att man har det.