Att ta del av det DN skriver om tillståndet för elefanter runtom i världen gör mig väldigt nedstämd. Det har ALDRIG varit så illa ställt för detta stora och ståtliga djur som det är idag.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. I början på 1900-talet så fanns det 10 miljoner elefanter och bara 80 år senare så hade siffran sjunkit till 1,2 miljoner. Idag, ytterligare 24 år senare så återstår det endast mellan 400.000 – 500.000 elefanter i vår värld.

Hur uppstår efterfrågan? Varför är elefantens elfenben så eftertraktade att man till och med inte ens bryr sig om elefanten blir utrotad? Terrorgrupper tjänar pengar på att människor vill åt elfenbenen. Varför?

Ett av svaren är att det i Kina ses som status att ha föremål gjorda av elfenben. Den anses också ha helande kraft. Myndigheterna försöker dock att avskräcka människor att köpa varor av elfenben, men fortfarande så står landet för 70% av efterfrågan i världen.

I Kenya så har de nyligen infört hårdare lagar, vilket förhoppningsvis gör att elefanten inte försvinner helt. Hongkong försöker också att skrämma tjuvjägarna genom att förstöra stora mängder beslagtagna elfenben.

Tjuvjakten är grym. Många gånger med automatvapen och så fort elefanten är död så sågas betarna av. Resten lämnas därhän. Under 2012 så sköts det minst 30.000 elefanter olagligt. Mörkertalet är än större. Vad är det för fel på människor?

Du som åker till Thailand uppmanas också att ALDRIG köpa elfenben. Det är faktiskt olagligt och upptäcks någon med souvenirer som innehåller elfenben så gör man sig skyldig till ett brott. WWF skriver bland annat:

Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar inte bara till att stödja kriminell verksamhet och dödandet av fler elefanter, den gör sig dessutom skyldig till ett brott. Att importera elfenben till Sverige och resten av EU är straffbart utan ett speciellt tillstånd och leder till brottsutredning och minst böter vid upptäckt.

Bara tanken på att elefanten kanske snart är utrotad är väldigt ledsamt. Hoppas att människor förstår att deras insats inte är förgäves och att varje handling för att minska efterfrågan på elfenben nu är nödvändig för att den fria elefanten inte ska försvinna inom 10 år.

Relaterat
Supermiljöbloggen – Elfenben från 500 elefanter i beslag