Lisa - ett liv (2013)

I princip så sträckläste jag boken Lisa – ett liv. En bok som tog tag i mig. Väldigt svårt att skriva en recension om boken just för att jag blev så berörd av den. När jag hade läst de sista raderna så kunde jag inte hålla tårarna borta.

För det gör ont att läsa Lars Wiklunds ord om sin dotter. Hur ska det då inte ha varit för honom och hans familj genom alla de år som de kämpade för sin älskade dotter Lisa?

Lisa – ett liv berättar om hopplösheten och hur en familj ständigt stångas med och mot den svenska psykiatrin och dess märkliga oförmåga att hålla ihop analyserna och patienthistorien genom de år som sjukdomen pågick. För så fort någon handläggare slutade så var det som om nya utredningar var nödvändiga. Nya vändor och analyser, allt medan Lisa mådde allt sämre.

Det är en bok som gör så ont att läsa. För man vet ju hur det slutar. Det finns liksom ingen ljusning och ingenting kan familjen göra, än att försöka och försöka. Det hemska är att jag tror att det finns många liknande fall i vårt land. Där ingen riktigt verkar vilja ta tag i någonting utan patienter bollas fram hit och dit, med nya mediciner och nya handläggare hela tiden där någon samlad information inte alls verkar finnas om hur patientens liv har och ser ut. Nya utredningar hela tiden och jag förstår verkligen frustrationen och hopplösheten.

Lisa – ett liv visar på en verklighet som mitt hjärta gråter över. Flera gånger så måste jag lägga ifrån mig boken. Att ens försöka tänka sig in i Lisas värld… hon föddes 1971 och dog 2008. Lisa Wiklund blev 37 år och 5 dagar.

Att försöka allt men ändå inte räcka till. Vilken fruktansvärd insikt och i mig och i mitt eget liv så är jag livrädd för just den insikten.

Så här skriver Boktorget:

Denna bok har skrivits av pappan till en dotter som tar sitt liv vid 37 års ålder efter många års psykiskt lidande. Texten skrevs från början som ett medel att bearbeta sorgen och traumat efter dotterns bortgång och har nu omarbetats så att den blivit tillgänglig i bokform.

Boken beskriver barndomen, ungdomen och vuxenlivet för en kvinna som hade en problematik som bottnade inom autismspektrat och där den psykiatriska vården saknade förmågan att komma till hjälp. Det är en bok som avser att öka förståelsen för dem som inte passar in och vill öppna upp en diskussion om hur vården skall bemöta och behandla sina svåraste patienter och hur den ska kommunicera med anhöriga och ge dem uppskattning för deras insatser. 

Eftersom boken ges ut via Författares Bokmaskin så kan den bara beställas via Lars Wiklund och e-postadressen:  larwik@telia.com. Kostnad 110 kr + frakt.

Relaterat
Ludmillas blogg – “Lisa – ett liv” En bok om en älskad dotter som tog sitt liv