75-åriga Liv Ullman berättade om sin 42-åriga relation med Ingmar Bergman i en norsk dokumentär som ikväll gick på SVT.

bergman_ullman1965
1965 under inspelningen av Persona.

Så fascinerande att se. De träffades när hon var 25 och han var 46. Först blev hon överväldigad av att vara i hans närhet och sen blev hon förälskad. Första sommaren var helt förtrollande och de filmade det året 1965 Persona där Bergman regisserade Ullman. Hon levde i nuet och var lycklig.

En sådan sommar har jag aldrig upplevt igen.

Hon var väldigt lycklig under lång tid säger hon i dokumentären. Trots det så försökte hon komma ifrån honom för att hon blev så rädd för kärleken men Bergman gav sig inte. Han åkte till Norge för att vara nära henne och få tillbaka henne till Fårö.

Hon säger att Bergman sökte en mor och för henne var det trygghet och kärlek på ett annat sätt. De blev till ett på ett djupare plan och under hela Bergmans liv så var de bästa vänner. När jag tittade på denna fina dokumentär och då speciellt i början så börjar man ju nästan tro på Kärleken igen.

När han byggde sitt hus på Fårö så förändrades livet för dem båda.

Jag är med i någon annans dröm.

Livet blev begränsat, inga besökare ville Bergman ha och han byggde en stenmur för att undvika att folk kom i närheten av dem. De filmade två filmer under den tiden som Ullman bodde tillsammans med Bergman på Fårö. Hon hade en ledig dag i veckan och då levde hon upp. Bergman var stenhård på att hon skulle hålla tiderna och allt blev ett fängelse och främmande för henne tillslut.

Han satt i sitt rum och skrev och lyssnade på musik. Hon var någon annanstans.

De fick en dotter. Linn Ullman föddes 1966 och är idag en respekterad författare. Ullman berättar om att hon och dottern hjälpte varandra för att vara äkta människor. Hon blev nervös och lättretlig av isoleringen. Ständigt dåligt samvete gentemot både Bergman och dottern.

Våldsam verbalt och gränslös svartsjuka visade Bergman upp efter det att en tid hade gått i deras förhållande. Svartsjukan begränsade hennes frihet och hennes trygghet byggde på hur mycket hon kunde styra Bergmans liv. Det blev tillslut omöjligt att tillfredsställa varandras behov.

Ilskan fick Liv Ullman ut i sina filmer med Bergman. I privatlivet kunde Bergman säga sårande saker som hon aldrig glömde. De grälade ofta. En gång sparkade Bergman in badrumsdörren under ett av deras gräl. Det slutade med att hon flyttade och själv tog ansvar för deras dotter.

Det finns stor smärta i världen.

En smärta är ofantlig och det är att bli lämnad. Det är en ensam, djup och sårande smärta. De pratade inte om separationen och Ullman flyttade tillbaka till Norge och fortsatte att spela teater.

Man måste släppa taget.

En viktig lärdom i livet. Fastna inte. Släpp taget säger Ullman med emfas i dokumentären.

Hon åkte till Hollywood. Agenten tackade ja till det mesta och på ett år så gjorde hon fyra filmer. Succén uteblev och två filmbolag gick i konkurs. Bergman ifrågasatte aldrig hennes beslut att filma och spela teater i USA. Hon försökte “stråla” men någonting inom henne protesterade. Hon ville till Sverige och Fårö igen för att spela in en ny film med Ingmar Bergman. Det hade nu gått fem år.

När allting var över så blev vi verkliga vänner.

De var innerliga med varandra. Både på ett fantastiskt sätt men också smärtsamt många gånger, för att det gick så djupt. Det är i alla fall den uppfattningen jag får när jag tittar på dokumentären om deras liv tillsammans.

bergman_ullman2003
2003 under inspelningen av Saraband.

En tidig morgon i juli 2007 så vaknade Liv Ullman och kände att någonting var på väg att hända med Ingmar. Hon hyrde ett plan och kände att hon bara var tvungen att resa omedelbart till Gotland och Fårö. Hon kom till Bergman en eftermiddag och han kunde inte tala. Hon pratade med honom och tog farväl. På morgonen dagen efter dog Ingmar Bergman, 89 år gammal.

När hon läser lappen från Bergman med tårarna i ögonen som finns i nallebjörnen i hemmet på Fårö så är det väldigt rörande.

Jag tycker så oerhört mycket om dig.

Relaterat
Liv och Ingmar – SVT Play (tillgänglig till den 7/2 2014)