Nelson Mandela
Nelson Mandela 18 juli 1918 – 5 december 2013

Det går inte att överskatta den här själens betydelse för många människor i Sydafrika men också för oss andra för hans integritet och värdighet. Han är en av få hos mig som har full respekt och jag har beundrat honom väldigt mycket genom åren.


Efter 27 år i fängelse så frigavs den då 71-åriga Mandela den 11 februari 1990.

Nelson Mandela har levt ett hårt liv och trots detta så hade han förmågan att förlåta och dessutom kunna ge sitt land och folk en stabil demokratisk grund att stå på. Orden kan inte överdrivas som sagt, när det gäller denna frihetskämpe och allt det han stod för.


Nelson Mandela, Sydafrikas första demokratiska president där alla medborgare fick vara med att rösta svor eden den 10 maj 1994. Nelson Mandela var då 75 år. Han avgick den 14 juni 1999.

Han var inte hämndlysten och maktgalen som många andra runtom i vår värld, utan han klev av i rätt tid och för det agerandet är han för mig en mycket stor ledare och statsman. Ett föredöme som fler som suttit alltför länge vid makten borde ta exempel av. Ja, jag har bara gott att säga om Nelson Mandela och jag önskade så att vi hade fler ledare och statsmän av hans kaliber.

En mycket stor själ har lämnat jordelivet. Tack, Nelson Mandela för allt du gjort! Vila i frid!

Relaterat
Nelson Mandela – centre of memory
ANC:s sida om Mandela
Nobelpriset om Mandela

CNN: Fakta om Mandela
Nelson Mandela på svenska

Nelson Mandela – Twitter
Nelson Mandela – Facebook

Mandela Day