Var finns Alice Babs idag?

Hovsångerskan Alice Babs har numera blivit en symbol för hur illa äldre människor behandlas i dagens Sverige på många ställen. Frågan, och den som är oerhört aktuell i Alice Babs fall är ju den:

När upphör en människans rätt att få bestämma över sitt liv?

Denna turbulens hade aldrig ens behöva inträffa anser jag om Alice Babs familj med dottern Titti Sjöblom i spetsen hade agerat på ett annat sätt från början. Hade det varit raka puckar och en ödmjukhet gentemot Alice Babs egen vilja (lyssna på klippet från mars 2013) så hade det aldrig blivit en sådan här mediacirkus av det hela.

Det mest intressanta i denna tragiska historia är ju dock att frågan måste ställas om Alice Babs är unik i sin egen situation eller om det är så att många människor sätts under förvaltarskap av sina anhöriga för att de vill styra över dem när de blir gamla?

Dokumentären Alice Babs förlorade rättigheter som ikväll sändes på SVT2 berättar ju om en mycket märklig historia och i mina ögon lite egendomlig hållning från de anhöriga. Varför har de agerat såsom de har gjort från första början om det inte finns någonting att dölja?

Varför bryr sig hennes vänner så mycket om henne och inte låter det vara om de inte är oroliga? Har svårt att tänka mig att det bara handlar om att jävlas och göra livet surt för Titti Sjöblom och de andra barnen. För oavsett hur dement man är, så måste man väl ha någonting att säga till om i sitt eget liv? Frågan är ju hur dement hon faktiskt är idag?

Men vad vet jag? Tycker bara att dokumentären visar på konstigheter i fallet med Alice Babs. Förvaltaren Lena Arenbjörk har tagit över hennes liv totalt och bestämmer allt. Det är inte den bilden vi ska förmedla säger Arenbjörk? Vilken bild ska inte förmedlas?

Till Aftonbladet säger dottern Titti Sjöblom att förvaltaren Lena Arenbjörk gjort ett ypperligt arbete och varit fantastisk och hon sågar dokumentären totalt efter att ha sett den. Vilken agenda har egentligen Titti Sjöblom gentemot sin mor? Man börjar ju faktiskt att undra efter att ha tagit del av den här dokumentären…

Sen tycker jag även att Lena Arenbjörks agerande är under all kritik. Kontaktförbud mot vännerna? Flyttad till hemlig ort låter ju som rena kidnappningen! Vems ärenden går hon egentligen?

Släpp Alice Babs fri och låt hon få leva sina sista år på det sätt som hon själv vill!

(Dokumentären sänds även på söndag den 8/12 kl 23.40)

Relaterat:
Alice Babs förlorade heder på SVT Play

Alice Babs dotter sågar dokumentären (Expressen)

Ann Allan: “Alice Babs förlorade rättigheter torsdag i SVT2”
Anna-Lena Lodenius: “Alice Babs förlorade rättigheter”

Uppdaterat 6/12
Mats Werner
skriver idag en mycket intressant text om Alice Babs dotter Titti Sjöblom och varför pressen inte tar tag i den verkliga anledningen enligt honom till varför Alice Babs idag har isolerats:

Istället ägnar man sig åt att okritiskt återge dotterns glada försäkringar om att ”Mor mår mycket bättre, äter bättre, sover bättre och svarar bättre på rehabiliteringen. Det spelas mycket musik hos Mor och när Ehrling tar fram sin gitarr och vi sjunger, blir Mor så lycklig”.
Vi har alla förstått att Alice är en person som värnar om sin integritet. När hennes dotter Titti medverkade i TV-programmet ”Fråga Doktorn” under rubriken ”att bli mamma till sin mamma”, tog Alice mycket illa vid sig. Men det skulle bli värre! I slask- och kvällspress och på internet har dottern sedan ägnat sig åt att sprida uppgifter om sin mors påstådda demens med detaljerade beskrivningar av situationer, till stöd för sina uppgifter.

Och förvaltaren har stillatigande låtit dottern chikanera sin integritetsmedvetna mor inför allmänheten på detta flagranta sätt. Inte är det sin huvudman förvaltaren skyddar! Och själv gör hon upprepade övertramp mot den sekretesskyldighet som hennes uppdrag innebär i TV-dokumentären.

Detta är ju häpnadsväckande tycker jag och varför skulle Werner hitta på detta och fara med osanning? Vem gynnar det?

Expressens Ann-Charlotte Marteus och Britta Svensson väljer helt att gå på förvaltarens och Titti Sjöbloms linje och om detta som Werner nu tar upp så har ingenting skrivits. Som utomstående så blir jag alldeles förvirrad över att vännerna (och de är ju flera) har en sådan total annorlunda bild av situationen och står fast vid det medan förvaltaren och Titti Sjöblom säger någonting helt annat och inte låter någon få veta hur det faktiskt är och vart Alice Babs idag befinner sig.

En journalist ska granska båda sidor, vilket jag inte tycker har gjorts i det här fallet av varken Expressen eller Aftonbladet.

Tidigare poster i samma ämne
Tvångsvårdas Alice Babs mot sin egen vilja?
Alice Babs: “Jag är levande begravd”
Alice Babs får inte låsas in