2013-10-27

Ny resa idag. Stockholm med äldsta dottern och hennes polare Carro. Vi skulle se sista föreställningen av Other Desert CitiesDramaten. Tog ett tåg i god tid och trodde att vi inte skulle behöva stressa, men se vad fel vi fick. SJ hade ånyo problem vilket gjorde att de var tvungna att köra i reducerad hastighet.

2013-10-27

För oss blev det ingen reducerad hastighet mot Dramaten när vi kom fram, utan precis tvärtom. Vi var framme när det var 10 minuter kvar tills föreställningen skulle börja och för mig är det för kort tid!

Uppstressad och yr som en höna letade jag efter en toalett och kom på plats bara ett par minuter innan allt startade. Ingen bra inledning alltså att sitta där och andas som en sönderstressad valross.

2013-10-27

Det var fullsatt bakom oss och en bild vågade jag ta. Det kändes ju som om alla tittade på mig när jag fotade.

2013-10-27

Jag satt på samma plats som förra gången. Längst fram. Efter förra besöket vill jag inte ha folk framför mig helt enkelt och då måste man ju vara ute i god tid, vilket jag har varit båda gångerna när jag beställer biljetter. Plats nummer sex.

2013-10-27

Föreställningen var i juletid och en julkrans var ett av få attribut som påminde oss om den högtiden.

2013-10-27

Pjäsen spelades första gången i New York 2011. Other Desert Cities hade premär i Sverige den 27 april 2013 och idag så spelades alltså den sista föreställningen.

Den kallas för en komedi i programbladet men jag måste nog säga att för mig var det mer ett drama med en del humoristiska repliker och då speciellt i första akten. Den var betydligt djupare och allvarligare än vad jag trodde innan så någon komedi vet jag faktiskt inte om jag tyckte att det var.

En framstående familj ska fira jul tillsammans hemma hos de konservativa föräldrarna. Dottern (Ingela Olsson) med en tuff tid bakom sig är med och har med sig sin nyskrivna bok som river upp en massa känslor. Mamman (Marie Göranzon) är tuff och hård, pappan (Hans Klinga) vill skyla över allt och sonen (Reuben Sallmander) försöker medla, åtminstone till en början. Dessutom är mostern (Gunilla Nyroos) med för att vila upp sig från sin alkoholism.

2013-10-27

I pausen gick jag runt i den härliga atmosfären med min mobilkamera.

2013-10-27

Vi som satt längst fram var mastiga typer enligt ett par gamla damer bakom oss. Damen bredvid mig läxade upp mig när jag glömde godispapper på golvet efter föreställningens slut och samma kärring schhade äldsta dottern när hon prasslade lite för mycket under föreställningen. Sic! vilket sällskap vi hade i afton! (;-)

Så att röra på benen lite var skönt. Det kändes som klientelet denna kväll, på denna sista föreställningen av just den här pjäsen, var personer av lite snofsigare rang och med ord som bara pratas i de så kallade finare kretsarna. Det intrycket fick jag när jag lufsade omkring och tittade storögt på en del riktigt uppklädda människor med ett vinglas i handen och en blick som kunde döda.

2013-10-27

I min lilla värld är det inne nu att ta en panoramabild. Så även på Dramaten.

131027_10

Jag tycker pjäsen Other Desert Cities var ok. Den kommer inte upp i samma klass som Farliga förbindelser som jag såg i augusti eftersom den pjäsen gav mig mer av både känsla, inlevelse och energi i det stora hela.

Det mest positiva med denna pjäs var Marie Göranzon (vilken skådis hon är, alltså!) som mamman och Ingela Olsson (tårar, inlevelse och tårar igen!) som dottern. De visade känsla och var för mig mest grundade i sina roller. Ingen var direkt dålig, men på något vis kändes hela sammanhanget lite väl mekaniskt eller hur jag ska uttrycka det. Det gick liksom lite för mycket på rulle och rutin. Sen förstår jag inte varför de inte kunde försvenska pjäsen fullt ut och använda sig av uttryck och platser i Sverige istället för i USA. Det tror jag hade gjort pjäsen närmare.

Nu ska jag se vad det finns för pjäser att gå på i vår. Det blir fler besök, helt klart. På sittplats nummer 6 förstås (;-).