Monica Z (2013)

Så fort jag fick vet att de skulle göra en film baserat på Monica Zetterlunds liv kände jag att detta vill jag se. Var också lite orolig över hur filmen skulle bli och om de skulle göra henne rättvisa. Detta är ingen biografi utan en film som fritt är baserad på hennes liv. Så står det i inledningen och Peter Birro som skrivit manus har gjort ett bra och gediget jobb.

Edda Magnason är helt fantastisk som Monica Zetterlund. Vissa poser och rörelser är på pricken och ibland är hon skrämmande lik den stora artisten. Hon gör sitt livs roll helt enkelt!

Sen tycker jag att Kjell Bergqvist som pappan är mycket imponerande. Jag vet inte om jag sett honom bättre tidigare i en filmroll?! Hans skådespeleri går rakt in i mig och en scen (inga spoilers här inte) gör att tårarna inte går att hålla tillbaka. Guldbaggedofter för dem båda?

Vyerna, miljön och tonen i filmen är fin. Jag gillar sättet hon framställs på där både det ljusa och det mörka får plats. Det är liksom inget lismande och det gör filmen än bättre. Sen hennes musik! Den har jag älskat länge och Magnason tolkar henne på ett lysande sätt!

Det är inte många filmer som jag numera vill ha fysiskt, men denna är ett undantag. Jag skulle vilja se den flera gånger just för tidsandan, tonen, skådespeleriet, ja för den höga kvalitén helt enkelt.

Monica Z rekommenderas varmt.