Idag är det Vänsterhäntas dag. Vet inte riktigt varför det numera behöver uppmärksammas med en egen dag, men så är det i alla fall. Ungefär 10% av alla människor är vänsterhänta. Det sågs länge som ett lyte att vara vänsterhänt. Långt in på 60-talet i Sverige så tvingade man många vänsterhänta att använda höger hand i bland annat skolan.

Varför blir man vänsterhänt? Om det tvistar forskarna, men på denna sida så försöks det förklaras varför hjärnhalvorna hos oss reagerar olika och varför en del blir vänsterhänta.

Själv är jag vänsterhänt, men jag kan även skriva med höger hand. En del saker gör jag också med höger hand, fast det mesta funkar bäst med vänstern. Att klippa med sax gör jag med höger hand t ex. Men jag är en blandras även här känner jag. (;-)

Många av de kändisar som jag gillar allra mest är vänsterhänta. På kul så har jag sammanställt de jag med säkerhet vet skriver med vänster hand. Det gäller bland annat David Bowie, Lady Gaga, Robert de Niro, Goldie Hawn (vi är även födda samma dag på året), Nicole Kidman, Shirley MacLaine, Paul McCartney, Barack Obama och Oprah Winfrey.

På många ställen så står det att Marilyn Monroe var vänsterhänt men det är inte sant. Allt tyder på att hon var högerhänt och på denna sida så stärks det av bilderna på henne.

Intressant är också att i mitt privatliv så har jag många vänsterhänta som vänner. Kanske dras vi till varandra? (;-) Av mina barn så är tjejerna högerhänta och grabben vänsterhänt.

Ronald Reagan, Barack Obama och Bill Clinton, vänsterhänta amerikanska presidenter.

Några andra kända vänsterhänta:

Justin Bieber, Bill Clinton, Tom Cruise, Bob Dylan, Albert Einstein, Eminem, Morgan Freeman, Mahatma Gandhi, Greta Garbo, Jonas Gardell, Bill Gates, Judy Garland, Iggy Pop, Jean-Paul Gaultier, Whoopi Goldberg, Cary Grant, Ted Gärdestad, Jimi Hendrix, Edgar J Hoover, Hugh Jackman, Angelina Jolie, Diane Keaton, Peter LeMarc, Annie Lennox, David Letterman, Jay Leno, Howie Mandel, Maradona, Ricky Martin, John McEnroe, Pink, Steve McQueen, George Michael, Brad Pitt, Ronald Reagan, Robert Redford, Keanu Reeves, Julia Roberts, Mickey Rourke, Jerry Seinfeld, Sylvester Stallone, Ringo Starr, Sting, Niklas Strömstedt, Bruce Willis och Mats Wilander.

En gedigen lista finns här på ännu fler! En lista med vänsterhänta skådisar här!

Ja, då firar vi väl Vänsterhäntas Dag… hur man nu gör det?! (;-)