Lore (2012)

Lore (2012)

Har precis sett en film som tog tag i mitt inre. Som gör ont. En viktig film som belyser aspekter som är tuffa att ta till sig, att våga och orka ta till sig. Det är en film som berör mig och det är en film som jag aldrig skulle orka se en gång till.

Lore handlar om andra världskriget. Tyskland har fallit och barnen i en tysk familj tvingas på flykt. Vi får följa deras vedermödor och jag slås av hur ärlig filmen är. På både gott och ont. Besvikelserna, känslan av att vara förråd av det man trodde som högst på och sen inom sig deala med detta samtidigt som man kämpar för sitt liv. Den verkliga grymheten och det tar sig verkligen in i skinnet på mig.

Jag känner dofterna, utsattheten och ibland får jag svårt att andas. Att då försöka förstå och tänka sig in i hur det måste ha varit går liksom inte. Det tar stopp och det enda som finns kvar då är tårarna. De outsagda och det definitiva visas så naket och många gånger så grymt.

Lore är en skitjobbig film att titta på, men ändå så tycker jag att man ska se den. Den berättar en historia som berör oss alla som har känslorna intakt. Jag dras till det outhärdliga, det omöjliga och sitter efteråt med andan i halsen.

Regi: Cate Shortland
I huvudrollerna: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina, Nele Trebs, Ursina Lardi och Hans-Jochen Wagner

Betyg: 9 (10)