Hittar en fin intervju med skådespelaren Sven Wollter som har ett år kvar till de 80. Han pratar om sitt liv och en hel del om döden och vad som kommer att hända efteråt.

På något sätt så gillar jag hans tankegångar, även om han tror på en evighet och inga fler liv. Att vi får en chans och det är den som gäller. Han säger bland annat:

Hur döden ser ut, det vet jag inte. Jag vet inte om tillståndet när vi slutar andas är annorlunda än vad det är för en daggmask, en mygga, en antilop. När det börjar närma sig vet man ju det. Det är klart att det är ångest inblandat i det här. Såvida man inte drabbas av hjärtstillestånd, plötsligt bara pang. Det kanske är skönt.

svenwollter

Det är så skönt att läsa om tvivlet, om att inte veta och att inte ha några svulstiga tankar kring hur det blir sedan. Han har fått bära mycket tungt, Sven Wollter, genom åren. Sin dotters tidiga död och sen käresta Viveka Seldahls död i cancer 2001. Han berättar om saknaden, den rena saknaden. Den är värst.

Jag kan själv komma på mig att jag går och tänker på döda släktingar. Allt mer och oftare. Hur liksom deras liv inte skulle kunna existera längre oavsett hur friska de skulle ha varit. Just för att deras tid är över och utmätt, man kan ju inte bli hur gammal som helst. Det är ganska jobbiga tankar, att det liksom finns en övre gräns för oss alla. Då livet är obönhörligen slut, i alla fall på det sätt som vi känner till. Sådant grubblar jag ibland på när jag har egenhelger. Det blir mycket som då far omkring i mig och som ibland ger mig väldig ångest och rädsla.

Wollter får frågan om han är rädd för att dö:

Jag är inte rädd. Men jag är fundersam. Evigheten är så inåthelvete lång. Att det är så oåterkalleligt. Det är det värsta: det blev inte mer än så här. Och ändå kan man säga att det blev väldigt mycket.

I det svaret rymmer allt och det som även finns inom mig. Detta med oåterkalleligheten, att det, åtminstone i den här konstellationen och detta relationsträd med människor är slut. Börjar själv mer tro på att det ligger till på det viset…