Nuvarande påve Benedictus XVI lämnar in den 28 februari, trots att inte kistlocket slagit igen. Många frågar sig nu ju varför och om han gör det frivilligt.

Att det beror på hemliga rapporter om så kallade homosexskandaler tror jag inte riktigt på, för sådant har ju florerat kring Vatikanen under årtionden, ja värre saker än så såsom övergrepp på barn, systematisk pedofili och handlingar som står stick i stäv med den kristna tron.

Det kan mycket väl vara så att det handlar om hans sämre hälsa. Att han helt enkelt inte orkar mer och att det är som han faktiskt säger, att det är för kyrkans bästa.

Det är den officiella ståndpunkten i alla fall och jag som tidigare kritiserat den katolska kyrkan och då framförallt Vatikanens agerande i många frågor, då de ibland skyddat förövaren och istället bannlyst offret, kan ju inte i mitt stilla sinne inte förstå detta och den motivering som han själv har.

De ständiga pedofilanklagelserna som haglat runtom i världen, då sitter han kvar och i vissa fall ignorerar fallen, Vatileaks, en sörja av korruption och svågerpolitik som briserade häromåret, mängden av sexuella övergrepp genom åren som katolska präster gjort sig skyldiga till, som till och med fått en egen Wikipediasida, det har inte fått påven att vilja avgå. Ja exemplen är många på verkliga skäl att avgå anser jag.

Nu avgår han, när det handlar om honom själv och säger att det är för kyrkans bästa…

Celibatet, kondomen och homosexuella är områden där Vatikanstaten orsakat mycket lidande runtom i världen just för sin konservativa och i mitt tycke människofientliga inställning. Det finns ju hårresande exempel som skulle få vem som helst att direkt ta sin hand ifrån dessa maktfullkomliga gubbar om det nu inte handlade just om Vatikanen och den makt som de har på många människor runtom i världen och där det ibland känns som om hela prästerskapet i Vatikanen omger sig av en jätteteflonpanna… allt rinner av dem och de troende förlåter dem, gång efter annan… de tror på dem oavsett bevis och vad som kommer fram.

Delar av en kommentar efter artikeln om sexskandalen som fick Påven att avgå enligt vissa tycker jag sätter fingret på det som är det stora problemet med Vatikanen och dess tolkande av den katolska tron:

Att vägra våldtagna barn abort även om flickan är 10 år och befruktad av sin egen fars grymma brutala våldtäkt. I dessa fall förlåter påven förövaren och bannlyser (exkommunikation) över flickebarn, hennes mamma och den läkare som vill göra abort!? Även kardinalen hotades av påven och det händer om och om igen.
Att denna ledare avgå utan att rannsaka förövarna vittna om religionen omisskännliga förakt för allas lika värde, för valfrihet och frihet och de mänskliga rättigheterna… ….Religiösa skrifter är inget annat än dåliga orimliga moralpredikningar vars enda syfte är att tvinga folk till underkastelse inför präster.
Religiösa fundamentalister är inget annat än samhällets värsta terrorister.
Chris Freenose

Hårda ord, men är det osanning?

Det finns många goda religiösa som aldrig gör en fluga förnär. De som vill leva i ett tolerant och öppet samhälle. Tyvärr så är det inte de som hörs mest och representerar sin religion utåt, utan det är de bokstavstrogna, de som tolkar genom sitt ego och inte genom sitt högre jag som får en alltför stor plats i media och på nätet.

Religion, oavsett inriktning och där tron tar över genom bokstavlig tolkning, är för mig totalt främmande. Där tron försakar människors egna val och gör att man mår dåligt, det är för mig ingen riktig tro, det är makt och ett sätt för nu levande människor att hålla andra i schack. Vi ser det inte bara i Vatikanen, vi ser det också inom islam och att ens våga kritisera det öppet, är bra mycket svårare. Gud kan bara inte ge fullmakt åt människor som förtrycker andra genom religionen. Jag vägrar att tro att vårt lärande på jorden handlar om det.

Religionen är som en drog för många. En drog som tar över helt och som tvingar människor i dess närhet att bli likadana, om inte så är man en avfälling, en som Gud förkastar. Kan man inte kritisera en religion och kan man inte sopa rent under den egna dörren, då är det någonting som är allvarligt fel.