Har ju kommit in i en ruggig filmperiod nu. Kollar minst en rulle om dagen. Ibland är film så underbart, att bara få sätta sig in i andras “problem” och världar och glömma sina egna för ett par timmar.

Alla filmer som jag ser sätter jag betyg på. Skalan är den som IMDB har och går från 1-10 där 10 är det högsta. Det är inte många filmer som får en 10:a av mig. Sex filmer av drygt 300 som nu är registrerade har fått högsta betyg och de är följande:

filmermed10
Världens bästa film!

Den film jag alltså klassar som världens bästa film är Gökboet (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) från 1975.

Karaktärerna, sorgen, glädjen, hoppet och allt i en massa känslor. R.P. McMurphy är den stökige som kommer till psykvården i 70-talets USA, med sköterskan som är stenhård Nurse Ratched.

Han får en trogen vän i Chief Bromden och sen blandas scenerna med dårskap, kärlek, djuphet, humor, värme och hat på ett sätt som jag aldrig skådat i en film.

Filmen regisserades av Milos Forman och hade premiär i Sverige den 26 februari 1976. Filmen gick i över 10 år i Sverige vilket är svenskt rekord.

Filmen är en av tre genom historien som vunnit Oscars i den fem tyngsta kategorierna: Bästa manliga huvudroll (Jack Nicholson), Bästa kvinnliga huvudroll (Louise Fletcher), Bästa regi, Bästa film och Bästa filmmanus. Filmen var nominerad i ytterligare fyra kategorier, vilket gör sammanlagt 9 oscarsnomineringar för filmen.

Gökboet från 1975

En av mina absoluta favoritscener är när de sitter på bussen och två tjejer kommer ombord. Den ena frågar en av patienterna om de verkligen är “dårar” och på det sätt som Cheswick då svarar är obetalbart.

Gökboet från 1975
Louise Fletcher som Nurse Ratched.

Filmen har ju allt tycker jag. Jag har sett den säkert 10 gånger genom åren och hittar alltid någonting nytt. En fantastisk film som alltså är min favoritfilm alla kategorier. Jack Nicholson är klockren vilket de allra flesta är i denna otroliga film. Louise Fletcher, Will Sampson, Sydney Lassick, Brad Dourif och Danny DeVito gör sina livs roller i denna film.

Har du inte sett Gökboet så rekommenderar jag den verkligen.