Straffrabatt, att komma ut efter att ha avtjänat två tredjedelar och jag vet inte alla undantag som finns när människor döms till fängelsestraff. Helt galet om du frågar mig. Moderaternas förslag om att slopa straffrabatten för 18-21 åringar är därför inte en dag för tidigt och något som jag välkomnar.

Jag har heller aldrig förstått detta med att man kan komma ut mycket tidigare än det man dömts till. Varför bygger systemet på att man aldrig sitter den tid som man dömts för? Är det då inte bättre att döma till ett lägre straff och istället sitta tiden ut? Märkligt ordning och så har det väl varit länge i Sverige?

Sen ska vi bara inte tala om straffsatsen kontra olika brott. Det borde ju vara en självklarhet att våldsbrott mot vuxna och barn, sexbrott och allt som har med levande varelser att göra borde rendera högre straff än knark- och ekonomiska brott. Men så är det ju inte alls idag och den logiken har jag aldrig riktigt förstått. Exemplen är många genom åren på hur konstigt systemet är i vårt land.

New York har nolltolerans mot brott och det har lönat sig. Lägsta mord– och våldsbrottsstatistiken sedan mätningarna startade 1963 och de hade till och med en dag förra året (26 november) då inga mord eller våldsbrott inrapporterades till myndigheterna. Något för Sverige att ta efter.